Valeriu Gheorghiță: Imunizarea cu vaccinuri neautorizate nu este recunoscută. Se poate relua vaccinarea cu ser autorizat în România după 30 de zile

Publicat: 12 10. 2021, 15:22

Persoanele vaccinate în alte ţări cu seruri anti-COVID care nu sunt recunoscute în România, cum ar fi Sinovac, Sinopharm, Sputnik, se pot revaccina, la cerere, în România cu vaccinurile agreate la nivel european după minimum 30 de zile de la completarea schemei pe care au efectuat-o cu acele tipuri de vaccinuri, a anunţat marţi preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Un alt subiect pe care aş vrea să îl aduc în atenţia dumneavoastră este legat de persoanele care au fost vaccinate în afara ţării cu vaccinuri neautorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, de pildă Sinovac, Sinopharm, Sputnik, deci, practic, vaccinuri care nu au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi, ca atare, nu sunt recunoscute şi folosite în România. În aceste situaţii, la cerere, persoanele respective se pot revaccina, practic îşi reiau schema de vaccinare după minim 30 de zile de la completarea schemei pe care au efectuat-o cu acele tipuri de vaccinuri. Se pleacă de la principiul unei persoane care are istoric de trecere prin boală şi care se poate vaccina cu schemă completă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că decizia a fost luată în urma mai multor solicitări în acest sens venite de la persoane vaccinate în alte ţări cu serurile neautorizate şi nerecunoscute în România.

Se pleacă de la ideea unei persoane cu istoric de boală, care după 30 de zile poate face schema de vaccinare”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că imunizarea cu aceste vaccinuri nu poate fi recunoscută în România atâta timp cât ele nu sunt aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și nu există suficiente date privind eficacitatea și de eficiența lor.

„Şi atunci este absolut firesc ca aceste persoane să beneficieze de vaccinare cu vaccinurile autorizate şi recunoscute în România”, a completat Valeriu Gheorghiţă.