Prima pagină » Actualitate » Valeriu Gheorghiță: „Numărul cazurilor noi de COVD-19 din centrele medico-sociale a scăzut cu 65%, după vaccinare”. Care este profilul persoanei care a avut reacții adverse post-imunizare – VIDEO

Valeriu Gheorghiță: „Numărul cazurilor noi de COVD-19 din centrele medico-sociale a scăzut cu 65%, după vaccinare”. Care este profilul persoanei care a avut reacții adverse post-imunizare – VIDEO

Valeriu Gheorghiță: „Numărul cazurilor noi de COVD-19 din centrele medico-sociale a scăzut cu 65%, după vaccinare”. Care este profilul persoanei care a avut reacții adverse post-imunizare - VIDEO

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, a făcut declarații, marţi, într-o conferinţă de presă.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că numărul de infectări în rândul personalului din spitale și centre sociale a scăzut de la o medie de 500 la sub 50 pe săptămână, ca urmare a vaccinări anti-COVID. Până acum au fost imunizate cu două doze de vaccin anti-Covid 696.943 de persoane.

„În ultimele patru săptămâni a putut fi observată o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de Covid-19 cu peste 87,7%”

„Eficiența activității de vaccinare din prima etapă și parțial din etapa a doua de vaccinare. În etapa I, adresată lucrătorilor din sistemul medical și social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la data de 14 februarie 2021 sunt în evidențele noastre vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea și respectiv 98,84% cu o singură doză.

În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de Covid-19 cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social, în condițiile în care au fost păstrate aceleași măsuri de prevenție a răspândirii infecției. Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal”.

„Numărul cazurilor noi de COVD-19 din centrele medico-sociale a scăzut cu 65%, după vaccinare”

Numărul cazurilor noi de COVD-19 în centrele medico-sociale a scăzut cu 65%, după vaccinare, a anunţat, marţi, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

„În ceea ce privește beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medico-sociale și rezidențiale, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile care doresc să se vaccineze din rândul beneficiarilor din aceste centre, incluzând, pe lângă persoanele internate, și personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv 86,67% cu o singură doză.

În ceea ce privește impactul vaccinării în rândul acestei categorii de persoane, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin Covid-19 în ultimele patru săptămâni, ceea ce ne plasează într-o situație favorabilă din punctul de vedere al reducerii riscului apariției focarelor de îmbolnăvire în aceste centre rezidențiale și sociale.

Numărul total de persoane vaccinate în cele două etape de până acum, la data de 15 februarie, este de 696.943, dintre care 242.774 cu prima doză și 454.169 cu a doua doză”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Personalul din învăţământ va fi vaccinat cu ajutorul echipelor mobile”

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, anunţă că personalul din învăţământ va fi vaccinat cu ajutorul echipelor mobile. Procedura va fi făcută la Casa Corpului Didactic şi în centrele de vaccinare din universităţi.

„Această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Scenariul nu este definitivat, probabil locaţia în care se va face vaccinarea va fi în casa corpului didactic din fiecare judeţ, unde se asigură vaccinarea personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar şi respectiv în centrele de vaccinare organizate în cadrul universutăţilor, în spaţiile universităţilor. La sfârşitul acestei săptămâni vom lua decizia în baza informaţiilor primite de la Ministerul Educaţiei”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

„In județele cu rata de infectare COVID ridicată vor fi atribuite cu prioritate vaccinurile”

Președintele Comitetului național pentru campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că în județele cu rata de infectare COVID ridicată vor fi atribuite cu prioritate vaccinurile, iar în maximum două săptămâni se va decide pragul incidenței pentru această măsură.

„Strategia naţională de vaccinare împotriva COVID-19 prevede, printre alte criterii medicale, şi criteriul epidemiologic, care ne permite alocarea cu prioritate a vaccinurilor în judeţele care înregistrează o creştere disproporţionat de mare a ratei de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 faţă de media naţională. Urmează să se definească acest prag de incidenţă de la care luăm în calcul atribuirea cu prioritate a acestor vaccinuri, să definim perioada pentru care trebuie să înregistrăm această creştere, moment în care se declanşează un mecanism prin care vor fi organizate centre de vaccinare sau vor fi deschise noi linii de vaccinare în judeţul respectiv, pentru a creşte şi a accelera campania de vaccinare în judeţele afectate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a vorbit despre administrarea unei singure doze de vaccin persoanelor care au avut istoric de infecție cu Covid-19.

„Știm că Franța face o propunere în acest sens. Pot să vă spun că noi monitorizăm toate recomandările de la nivelul țărilor membre de la nivelul Uniunii Europene. Readuc aminte că România este parte a unui demers european, iar cadrul strategic în baza căruia noi am dezvoltat strategia de vaccinare este perfect compatibilă cu recomandările de la nivel european.”

Reactii adverse. Profilul persoanei vaccinate anti-Covid

„Este un element important în ceea ce privește reacțiile adverse, am încurajat toate persoanele vaccinate, indiferent de gradul de senificatie clinică, să le raporteze tocmai pentru a avea o imagine cât mai clară asupra acestor date și pentru a le face cunoscute opiniei publice. Este important să monitorizam profilul de siguranță și să le facem cunoscute publicului pentru a crește nivelul de încredere în importanta vaccinării.

Numărul total al reacțiilor adverse că urmare a vaccinării anti-Covid, începând de la 27 decembrie, defalcat pe 3 tipuri de  vaccinuri:

  • Pfizer- 556 de reacții de tip local cu dureri la locul de administrare și 2324 de reacții generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • Moderna-începând cu data de 4 februarie – au fost înregistrate 9 reacții la nivel local, cu durere la nivelul de administrare și  75 de reacții generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală și alergii de tip urticarian.
  • AstraZeneca– începând cu data de 15 februarie – 7 reacții raportate, 4 locale și 3 generale de tip febra, cefalee, dureri musculare, stare de insomnie.

În ceea ce privește ultima săptămâna de vaccinare. au fost raportate  432 reacții adverse post-vaccinare, dintre care 76% au fost raporte pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului, restul fiind raportate la Institutul Național de Sănătate Publică.

Vârstă mediană a celor care au raportat reacții adverse este de 41 de ani, cu extreme între 19 ani și 88 de ani, 77% care au raportat reacții adverse fiind de sex feminin. Perioada mediană între data vaccinării  și data debutul reacțiilor adverse  fost de 21 de zile. În fucție de severitate, au fost raportate 0 cazuri severe și 42 de cazuri, clasificate că fiind nesevere.

In ceea ce privește distribuția, 75% au fost de tip local, 34% au raportat dureri musculare. Nu au fost înregistrate cazuri de șoc anafilactic”.

Citește și