Valeriu Gheorghiță: Oamenii îşi recâştigă încrederea în serul AstraZeneca. În momentul de faţă zilnic sunt programate circa 9.000-10.000 de persoane
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, spune că încrederea românilor în vaccinul AstraZeneca s-a recuperat, în condițiile în care, președintele CNCAV a declarat că aproximativ 10.000 de persoane se programează în fiecare zi.
Valeriu Gheorghiță: Oamenii îşi recâştigă încrederea în serul AstraZeneca
„Eu m-am aşteptat ca nivelul de încredere să scadă chiar mult mai mult decât a fost semnalat în primele zile după ce au apărut acele semnale de evenimente trombo-embolice, însă în momentul de faţă zilnic sunt programate circa 9.000-10.000 de persoane, practic este un grad aproape maximal de ocupare a locurilor în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă că uşor-uşor oamenii îşi recâştigă încrederea şi acest lucru este foarte bun, faptul că avem încredere în datele ştiinţifice şi în recomandările Agenţiei de reglementare de la nivel european”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Realitatea Plus.
Valeriu Gheorghiță: În România, luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare
Luna septembrie rămâne în continuare termenul până la care ceea mai mare parte din populația României ar trebui să fie imunizată.
„Eu pot să vă spun că, bazându-ne pe tulpina sălbatică, din Whan, însemna un prag de imunizare de 70%, însă, în lumina emergentei tulpini britanice care este mult mai contagioasă, este posibil să avem nevoie de un procent mai mare de imunizare de peste 70%, poate 80%. (…) În România, luna septembrie rămâne un termen realist pentru atingerea pragului de imunizare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
La finalul lunii aprilie, vaccinarea anti-COVID-19 se va putea face și în cabinetele medicilor de familie, a mai precizat Valeriu Gheorghiță în aceeași intervenție televizată.
În urmă cu o săptămână mai multe state europene au suspendar vaccinarea cu serul AstraZeneca după apariția unor probleme de coagulare la persoane care primiseră acest vaccin. Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că, în urma analizelor suplimentare, s-a ajuns la concluzia că neneficiile administrării acestui vaccin depășesc riscurile.
Fe la începutul campaniei naționale de imunizare a populației, pe 27 decembrie 2020, și până în prezent, au fost vaccinate peste 1,7 milioane de persoane, fiind administrate, în total 2.568.108 de doze de ser anti-COVID-19.