Valeriu Gheorghiță: „Personalul din învăţământ va fi vaccinat cu ajutorul echipelor mobile”
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, anunţă că personalul din învăţământ va fi vaccinat cu ajutorul echipelor mobile.
Procedura va fi făcută la Casa Corpului Didactic şi în centrele de vaccinare din universităţi.
Cadrele didactice ar putea fi vaccinate cu prioritate împotriva COVID, din 1 martie
„Ceea ce noi luăm în calcul la acest moment, şi vă spun în premieră, e o analiză de posibilitate a vaccinării personalului din învăţământ cu prioritate, prin echipe mobile.
Şi anume, să se efectuzete în primul rând vaccinarea cadrelor didactice care sunt la interfaţa directă cu elevii, a personalului din creşe şi grădiniţe”, a declarat vineri, medicul Valeriu Gheorghiţă.
În ce priveşte modalitatea de imunizare a cadrelor didactice împotriva Sars CoV-2, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că există posibilitatea formării unor echipe mobile care ar putea merge în școli, în sălile de sport sau la inspectoratele școlare. El a precizat că sunt încă analizate aceste variante.
Această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Scenariul nu este definitivat, probabil locaţia în care se va face vaccinarea va fi în casa corpului didactic din fiecare judeţ, unde se asigură vaccinarea personalului din sistemul de învăţământ preuniversitar şi respectiv în centrele de vaccinare organizate în cadrul universutăţilor, în spaţiile universităţilor. La sfârşitul acestei săptămâni vom lua decizia în baza informaţiilor primite de la Ministerul Educaţiei”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Întrebat câți profesori au fost vaccinați până în prezent, Gheorghiță a răspuns: „Cred că undeva la 30.000 de persoane, însă vom face o statistică la zi și o vom transmite”.
Județele cu incidență mare de infectare vor primi suplimentări de vaccin
Preşedintele CNCAV a arătat că se are în vedere şi atribuirea cu prioritate de vaccinuri în judeţele cu creştere mare a ratei de incidenţă.
„Strategia naţională de vaccinare împotriva COVID-19 prevede, printre alte criterii medicale, şi criteriul epidemiologic, care ne permite alocarea cu prioritate a vaccinurilor în judeţele care înregistrează o creştere disproporţionat de mare a ratei de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 faţă de media naţională. Urmează să se definească acest prag de incidenţă de la care luăm în calcul atribuirea cu prioritate a acestor vaccinuri, să definim perioada pentru care trebuie să înregistrăm această creştere, moment în care se declanşează un mecanism prin care vor fi organizate centre de vaccinare sau vor fi deschise noi linii de vaccinare în judeţul respectiv, pentru a creşte şi a accelera campania de vaccinare în judeţele afectate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.