Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, că rata de acoperire vaccinală din rândul populației eligibile, la nivel național, a ajuns la 25%. Medicul a mai spus că aproape 50% din centrele de vaccinare deschise în țară au o activitate medie și scăzută.
„Am făcut o evaluare a activității și eficienței centrelor de vaccinare. Din cele 1.499 de fluxuri, adică peste 996 de centre de vaccinare, 45% au o activitate medie și scăzută, adică vaccinează sub 50% din capacitate. Ca atare, pentru a optimiza capacitatea de vaccinare, luni am transmis către toate direcțiile de sănătate publică o adresă prin care rog reevaluarea activității centrelor, cu mai multe propuneri”, a anunțat Valeriu Gheroghiță.
Una dintre propuneri vizează reducerea programului de lucru și constituirea de echipe mobile care să vaccineze door-to-door, în mod deosebit în mediul rural, sau alte activități ce presupune deplasarea în teren.
O altă propunere a fost sistarea temporară a vaccinării, a mai adăugat Gheorghiță.
O ședință a avut loc, în acest sens, cu reprezentanțiilor direcțiilor de sănătate publică județene
Rata de acoperire vaccinală din rândul populației eligibile, la nivel național, a ajuns la 25%, potrivit spuselor lui Valeriu Gheroghiță.
„Rata de acoperire vaccinală, la data de 7 iunie 2021, din populația eligibilă (populația elegibilă fiind persoane cu vârsta de peste 12 ani): municipiul București este pe primul loc cu rata de acoperire vaccinală din populația eligibilă de 43,8%, urmat de județul Cluj – 40,4%, Sibiu – 34%, Brașov – 32,1%, Timiș – 31%, Constanța – 30,7%”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
La polul opus, județele cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală sunt Covasna – 17,5%, Bacău – 16,7%, Giurgiu – 16,2%, Botoșani – 16,1% și Suceava – 15,1%.
”Chiar și în aceste județe, rata de acoperire vaccinală a crescut progresiv, numărul de persoane vaccinate în ultimele săptămâni a crescut, ceea ce este un lucru îmbucurător”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.
În aceeași conferință de presă, medicul a prezentat date privind participarea medicilor de familie la campania națională de imunizare.
De asemenea, Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a făcut precizări privind vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.