VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea împotriva Covid ar putea să ne ferească de o formă gravă a bolii, dată de varianta Omicron

Publicat: 29/11/2021, 23:04
Actualizat: 30/11/2021, 00:26

Șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat luni la Antena 3, că deși noua tulpină din Africa de Sud – Omicron ar fi mult mai contagioasă decât varianta Delta și, potrivit datelor de până acum, ar trece pe lângă protecția anticorpilor dată de vaccin sau de trecerea prin boală, totuși persoanele vaccinate cu schema completă ar putea fi feriți de a face o formă gravă a bolii.

Medicul a explicat că tulpina din Africa de Sud a suferit peste 30 de mutații la nivelul proteinei „spike” – proteina care se atașează de celulele corpului uman.

„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

El a explicat că varianta Omicron ar putea trece pe lângă acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce poate fi o mare problemă.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta”, a mai spus medicul.

Potrivit ultimelor date, varianta Sud Africană a Covid-19 are o contagiozitate crescută. Totodată, statisticile spun că peste 60% din populație din Gauteng a dobândit imunitate prin trecerea prin boală, însă cazurile confirmate au fost și la persoane vaccinate.

„Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate”, a mai spus Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță susține că vaccinarea cu schemă completă ar putea oferi protecție pentru a nu face o formă gravă a bolii, chiar și în cazul variantei din Africa de Sud.

„Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.

Este puţin probabil ca la ceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă .

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, luni, că noua variantă a coronavirusului, Omicron, prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial.

„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată (…) În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, adaugă OMS.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri