Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Varianta Delta are tendința de a deveni predominantă și în România

VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Varianta Delta are tendința de a deveni predominantă și în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarat vineri seară, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Vama Veche în cadrul campaniei de vaccinare, că varianta Delta a coronavirusului începe să devină predominantă și în România, având date statistice că în ultimele două săptămâni cazurile de infectare cu tulpină Delta au crescut de nouă ori. Gheorghiță îndeamnă populația să se vaccineze cât mai repede pentru a evita situațiile prin care cei care se îmbolnăvesc pot face o formă gravă, pentru a evita situația  de spitalizare și deces.

„Nu avem motive să credem că în perioada următoare situația se va îmbunătății în condițiile în care vedem varianta delta a devenit predominantă la nivel european, are tendința de a deveni predominantă și în România și alternativă de testare periodică să fim serioși nu este una care să ne ferească față de posibilitatea de a ne îmbolnăvi”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Medicul afirmă că  populația trebuie să înțeleagă beneficiile vaccinării și să meargă să se imunizeze pentru a fi feriți de o formă agravată a bolii.

„Vaccinurile actuale cu schemă completă aduc beneficii importante, beneficii de peste 90% în ceea ce privește riscul de spitalizare, riscul a a face o formă gravă și riscul de evoluție către deces și de aceea este important să înțelegem beneficiile vaccinării și să alegem să ne vaccinăm acum pentru că persoanele care sunt neimunizate, care nu au istoric de trecere prin boală, care nu s-au vaccinat au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută și în mod deosebit această transmitere va fi legată de varianta Delta”, a precizat Gheorghiță.

Gheorghiță se află la Vama Veche pentru a susține campania de vaccinare printre tinerii care se află în momentul de față în vacanță în stațiune.

„Ne aflăm astăzi aici pentru a fi aproape de oameni și trebuie să înțelegem că ori de câte ori suntem în vacanță trebuie să respectăm măsurile de prevenție”.

Șeful campaniei de vaccinare atrage atenția turiștilor care urmează să meargă în vacanță în Grecia, o țară aflată în zona roșie, unde transmiterea comunitară este destul de mare, să aibă în vedere respectarea regulilor de protecție.

„Ne uităm la ce se întâmplă în Grecia, în stațiunile turistice care în momentul de față sunt pe o creștere a numărului de cazuri, Grecia se află într-o zona roșie. Avem această responsabilitate de a menține activitățile deschise pentru toată lumea, însă sănătatea este cel mai de preț lucru și nu este bine să îl pierdem. Ne așteptăm să primim cât mai multe persoane să se vaccineze, vaccinarea în sine este un gest de normalitate.

În momentul de față avem date de siguranță, avem date de eficientă, avem scheme de vaccinare pe care le putem folosi, avem vaccinuri care sunt cât se poate de sigure, tocmai de aceea cred că principala soluție pentru controlul pandemiei pe termen mediu și lung rămâne vaccinarea”, a spus medicul.

Întrebat cum evoluează varianta Delta în România, Valeriu Gheorghiță afirmă că tulpină indiana a crescut de aproape nouă ori în ultimele două săptămâni și în perioada următoare trebuie să ne așteptăm la o transmitere comunitară.

„Din ce date avem în momentul de față în România vedem că acum două săptămâni, procentul cazurilor generat de varianta Delta a crescut de aproape nouă ori, un lucru extrem de important și avem nevoie de această supraveghere epidemiologică de secvențiere, doar în săptămâna 30 procentul testelor de secvențiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89% din totalul secvențierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu varianta Delta care nu au legătură epidemiologică, care mare parte dintre acestea sunt cazuri cu transmitere comunitară. Suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Autor

Citește și