Valoarea acestor TICHETE se va majora de la 1 octombrie 2024. Cine beneficiază de acestea și ce valoare va avea un singur voucher

Publicat: 30 09. 2024, 15:08
Actualizat: 30 09. 2024, 15:12
Valoarea unui anumit tip de voucher ar urma să se majoreze / sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)

Veștile sunt favorabile pentru o anumită categorie de cetățeni, deoarece valoarea anumitor tichete ar urma să se majoreze, începând cu data de 1 octombrie 2024. Aceste vouchere se acordă lunar, iar cei care doresc să beneficieze de ele trebuie să întrunească anumite criterii. Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.

Începând cu 1 octombrie 2024, valoarea unui tichet de creșă ar urma să crească. Potrivit „Ordinului nr. 5.339/2.025/2024 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2024”, text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 975 din 27 septembrie 2024, valoarea unui voucher de creșă crește cu 20 de lei. În acest sens, un singur tichet va avea valoarea de 660 de lei.

Potrivit Art. 1 și Art. 2 din Ordinul nr. 5.339/2.025/2024, această valoare se aplică și pentru primele două luni ale semestrului I din 2025.

„Art. 1 Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de 660 lei.

Art. 2 Valoarea nominală stabilită la art. 1 se aplică şi pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 şi martie 2025”, se arată în documentul oficial.

Vă reamintim că în luna aprilie a acestui an, tichetul se majorase la 640 de lei. Din această toamnă, în urma noului Ordin, valoarea unui singur voucher va crește, din nou.

Condițiile în care se acordă aceste tichete de creșă

Legea 165/2018 arată că tichetele de creșă pot fi acordate angajaților, lunar, însă aceștia nu trebuie să beneficieze de „concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”. Vă aratăm, mai jos, cum pot fi utilizate și care sunt criteriile pe care românii trebuie să le respecte, potrivit legii.

Ce arată Legea 165/2018 privind acordarea tichetelor de creșă – art. 18 și art. 20

Art. 18 (1) Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

(2) Tichetele de creşă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul.

(3) Tichetele de creşă se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

(4) Nu pot beneficia de tichete de creşă asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 20 (1) Fiecare tichet de creşă pe suport hârtie este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde cel puţin următoarele menţiuni:

a) numele şi adresa emitentului;
b) valoarea nominală a tichetului de creşă;
c) perioada de valabilitate a utilizării tichetului de creşă;
d) spaţiu pentru înscrierea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de creşă;
e) interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute la art. 18 alin. (2);
f) spaţiu destinat înscrierii datei şi aplicării ştampilei unităţii la care tichetul de creşă a fost utilizat.

(2) Fiecare tichet de creşă pe suport electronic este valabil numai dacă menţiunile prevăzute la alin. (1) lit. a), c) şi e), precum şi numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de creşă sunt înscrise pe tichetul de creşă pe suport electronic sau sunt stocate într-un alt mod în acesta” – fragment din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, potrivit lege5.ro.

Vezi și Ce se SCHIMBĂ din 1 octombrie. Pensionarii rămân cu mai mulți BANI în buzunar, crește valoarea tichetului de masă, se extinde plafonarea RCA

Vezi și  Cum pot obține românii o zi liberă și tichete de masă de 300 de lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Sursă foto: Envato (Caracter ilustrativ)