Valul de caniculă din Europa va lovi și România. Ce temperaturi vom avea în acest weekend

Publicat: 20 07. 2022, 07:27
Actualizat: 20 07. 2022, 07:28
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Valul de căldură va aduce temperaturi de 40 de grade la sfârșitul săptămânii! Marea Britanie a bătut deja recordul de temperatură din toate timpurile, cu 40,3 grade. Luni a fost a 14-a cea mai fierbinte zi înregistrată în Franța.

Țara noastră se pregătește pentru valul de caniculă care a pârjolit deja vestul Europei.

La sfârșitul săptămânii, temperaturile vor „bubui” la 40 de grade, iar ANM va emite COD ROȘU sau PORTOCALIU de căldură extremă.

Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, nu există însă riscul unor incendii de pădure, așa cum au fost înregistrate în alte țări.

Pe de altă parte, acesta vorbește despre „județele-piromane”, unde oamenii dau foc la vegetație, în neștire.

Europa de Vest a înregistrat miercuri cea mai caldă zi a anului. Marea Britanie a bătut recordul absolut de căldură, iar în multe localități din Franța au fost temperaturi ca niciodată.

Parisul a avut parte de a treia zi din istorie cu peste 40 de grade, iar suprafețele distruse de vegetație au ajuns la 27.000 de hectare.

Pe viitor, Uniunea Europeană va avea o escadrilă de avioane pentru stingerea incendiilor, scrie alephnews.ro.

VIDEO | Schimbările climatice afectează puternic România. În Bărăgan va fi ca în Sahara. Meteorologii spun că se va ajunge la 50 de grade Celsius

Schimbările climatice încep să își producă efectele în România. În Bărăgan va fi ca în Sahara, spun meteorologii, care prognozează că se va ajunge la 50 de grade Celsius, până în 2050.

„În România, până în 2050, recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade.

Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită”, a spus climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.