UPDATE: FOTO | Vântul puternic a făcut RAVAGII în Capitală: 39 de mașini au fost avariate, 57 de copaci s-au rupt, iar șase stâlpi au fost dărâmați

Publicat: 04 04. 2023, 15:00
Actualizat: 04 04. 2023, 15:58

Vântul puternic a afectat întreaga Capitală. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București -Ilfov anunță că a avut aproape 90 de intervenții, cauzate de copacii sau stâlpii doborâți la pământ.

UPDATE ora 15:00: 39 de mașini au fost avariate

„Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului galben, până astăzi (vineri-n.red.)ora 15:00, ISU B-IF a gestionat 88 de intervenții ( 79 în București și 9 în Ilfov) pentru îndepărtarea a 57 de copaci, 22 de elemente de construcție, 6 stâlpi, 1 cablu de electricitate si 2 semafoare.

Au fost avariate 39 de autoturisme”, a transmis ISU, într-o actualizare a pagubelor provocat de vând în București.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În total, 32 de mașini au fost avariate, 41 de copaci s-au rupt, iar șase stâlpi au fost dărâmați

„Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului galben, până astăzi ora 10:00, ISU B-IF a gestionat 61 de intervenții ( 54 în București și 7 în Ilfov) pentru îndepărtarea a 41 de copaci, 12 elemente de construcție, 6 stâlpi, 1 cablu de electricitate si 1 semafor. Au fost avariate 32 de autoturisme”, a transmis, marți, ISU București-Ilfov.

Reprezentanții ISU recomandă „evitarea adăpostirii sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi ușor dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție, să sistați activitățile desfășurate în teren deschis sau la înălțime. Închideți toate ferestrele locuinței și  a altor categorii de construcții”.

De asemenea, nu atingeți firele sau stâlpii căzuți la pământ, spun reprezentanții forțelor de intervenție.

„Nu parcați sub copaci”

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) recomandă evitarea zonelor care prezintă un potențial pericol.

„Nu parcați sub copaci. (….) Facem tot posibilul să asigurăm degajarea terenului de arborii căzuți din spațiile pe care le administrăm”, transmite ALPAB, într-o postare pe Facebook.

Cod galben de furtună și vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de furtună, vânt puternic, cantități însemnate de precipitații, ninsori și vreme deosebit de rece în mai mult de jumătate din țară, inclusiv în Capitală.

Până în data de 5 aprilie la ora 10.00 vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în noaptea de marți spre miercuri (04/05 aprilie), aria acestora se va restrânge către nord-est.

În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40…50 l/mp.

Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, în sudul Olteniei și al Moldovei unde vitezele la rafală vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h.

Foto: Facebook/ ANM

Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul țării, iar în a doua parte a săptămânii vor mai fi intervale cu precipitații mixte, potrivit ANM.

Vremea în Capitală

În București ne așteaptă o vreme friguroasă cu maxime de până la 7 grade, vânt puternic și ploi pe tot parcursul zilei.

De asemenea, și în următoarele săptămâni, vremea va fi variabilă și predominant rece. Precitipațiile vor continua pe tot parcusul lunii aprilie cu câteva reprize de soare.

Abia după data de 3 mai vremea își va reveni, vom scăpa de vremea rece și de ploi.

Foto: Accuweather

Cod portocaliu de ninsori în zonele montane

Din 04 aprilie, ora 22:00, în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent (30…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…60 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.