Nu mulți români știu că fostul cuplu prezidențial Elena și Nicolae Ceaușescu a avut un vapor de lux, construit special de către angajații Șantierului Naval Oltenița.
În prezent, vaporul se află ancorat în Portul Brăila și poate fi închiriat de orice doritor.
Ideea construirii unui vapor de lux pentru familia prezidențială a României i-a venit lui Nicolae Ceaușescu în anul 1979, după o vizită efectuată în Egipt. Acolo, în patria faraonilor, Ceaușescu s-a plimbat pe Nil cu un astfel de vas și a fost impresionat de experiența trăită.
La întoarcerea în țară, a comandat să se construiască o navă asemănătoare, astfel că, șapte ani mai târziu, vasul „Mircea cel Bătrân” ieșea pe apă din Șantierul Naval Oltenița. Ulterior, numele i-a fost schimbat în „Mureș”.
Familia Ceaușescu a folosit nava o singură dată, la o vizită în Delta Dunării.
După Revoluție, „Mureș” a ajuns în administrarea Marinei Militare, vaporul fiind folosit doar în misiuni de protocol.
Puntea vasului „Mureș” are 3 etaje. La primul nivel se află zona de protocol, care conține 12 cabine și patru apartamente.
Cuplul Ceaușescu avea rezervate două apartamente, separate de un culoar. Dacă apartamentul lui Nicolae Ceaușescu era tapetat în bej, cel al Elenei avea pereți roz.
În apartamentul șefei de la „Cabinetul 2”, tot mobilierul este original, sculptat manual în lemn de tei. Iar tapițeria este din mătase naturală.
Cea mai mare încăpere de la bordul navei, măsurând 200 de metri pătrați, este salonul de protocol. Vorbim despre cea mai mare sală fără stâlpi de susținere construită pe o navă românească.
Și azi, la 35 de ani de la lansare, tot ce se află pe acest vas de lux este original și intact.
Cei interesați pot închiria „Mureșul” pentru croaziere pe Dunăre, întâlniri de afaceri sau simpozioane. Însă, prețul este unul pe măsură, de ordinul miilor de euro. Iar clienții plătesc și combustibulul, care trece de 800 de litri de carburant pe oră.
Comandantul navei, Adrian Andrei, spune că „rezervele de combustibil, alimente și apă îi pot asigura navei o autonomie de până la cinci zile sau maximum 2500 de kilometri”.
Cum nu a fost inclus în circuitul public de vizitare, din dorința de a se evita degradarea acestuia, vaporul de lux al lui Nicolae Ceaușescu nu poate fi închiriat pentru nunți sau petreceri private. Indiferent de suma acordată!