Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunțat că că vârful maxim al viiturii de pe Crișul Negru se află joi dimineața la stația hidrometrică Talpoș și va ajunge în cursul nopții la frontiera cu Ungaria. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, valabile până vineri dimineaţa, în 34 de judeţe, inclusiv în Municipiul Bucureşti.
În ultimele 48 ore, pe râurile din bazinul hidrografic Crișuri (Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie), s-au înregistrat precipitații cumulate de 150 l/mp până la 200 l/mp.
„Vârful maxim al viiturii de pe Crișul Negru se află la stația hidrometrică Talpoș și va ajunge, în cursul nopții, la frontiera cu Ungaria. Viitura se propagă în aval, pe sectorul îndiguit, în amonte de stația hidrometrică Zerind, în condiții de siguranță. Partea maghiară este informată în timp real cu privire la evoluția hidrologică și specialiștii celor două țări se află într-o colaborare permanentă.
În ultimele 48 ore, pe râurile din bazinul hidrografic Crișuri (Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie), s-au înregistrat precipitații cumulate de 150 l/mp până la 200 l/mp.
Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri au intervenit în aceste zile, cu utilaje și materiale, pe râurile Crișul Negru, Crișul Pietros și Valea Roșie, pentru limitarea efectelor produse de inundații. Astfel, s-au folosit peste 2000 de saci și 500 de tone de piatră pentru supraînălțarea digurilor, respectiv consolidarea malurilor”, transmite Apele Române.
Echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri au intervenit în aceste zile, cu utilaje și materiale, pe râurile Crișul Negru, Crișul Pietros și Valea Roșie, pentru limitarea efectelor produse de inundații. Astfel, s-au folosit peste 2000 de saci și 500 de tone de piatră pentru supraînălțarea digurilor, respectiv consolidarea malurilor.
Codul Roșu pe Crișul Negru a fost prelungit până astăzi, la ora 12.00, conform avertizării hidrologice emise de INHGA.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, valabile până vineri dimineaţa, în 34 de judeţe, inclusiv în Municipiul Bucureşti.
Se anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
De marți ora 15.00 până la ora 24.00, este Cod portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Prutului aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni – amonte S.H. Oancea (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 20 mai, ora 10:00 – 21 mai, ora 10:00, va fi Cod portocaliu de vreme rea în zona Carpaţilor Meridionali şi a Munţilor Apuseni, precum şi în sudul Moldovei şi nord-estul Munteniei, unde vor fi ploi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 40 – 60 l/mp.
De asemenea, la peste 1.700 de metri altitudine, ploile vor determina topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 şi 140 cm.
Judeţele vizate de Codul portocaliu sunt: Galaţi, Brăila, Vrancea, Prahova, Covasna, Dâmboviţa, Braşov, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba, Cluj, Bihor şi Caraş-Severin.
Potrivit meteorologilor, un Cod galben de instabilitate atmosferică va fi în vigoare până vineri, la ora 10:00, iar în Muntenia, Banat, Crişana şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Dobrogei şi Moldovei, precum şi la munte, vor fi averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină.
„Avertizarea Hidrologică COD GALBEN și COD PORTOCALIU vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în intervalul 29.09.2020 ora 15:00 – 29.09.2020 ora 24:00 pe unele râuri mici din judeţele: Bacău, Vaslui şi Galaţi, iar în intervalul 30.09.2020 ora 06 – 30.09.2020 ora 16:00 pe unele râuri mici din județele: Maramureș și Bistrița Năsăud”, anunță hidrologii.
În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.
Citește și: Prognoza meteo, 20 mai 2021. Vremea va fi în general instabilă şi răcoroasă