La fel ca prima variantă Omicron, BA.2 pare să fie capabilă să „ocolească”, în mare măsură, imunitatea dată de vaccin.
Însă, doza booster reface protecția și scade cu până la 74% probabilitatea de a face boala după infecție.
BA.2 este rezistentă la sotrovimab, tratamentul cu anticorpi monoclonali utilizat în prezent împotriva Omicron.
„Din perspectivă umană, ar putea fi un virus mai rău decât BA.1. Ar fi mai transmisibil și poate provoca o formă mai gravă a bolii”, a avertizat doctorul Daniel Rhoads, șeful secției de microbiologie de la Cleveland Clinic, statul Ohio. Rhoads a analizat studiul din Japonia dar nu a fost implicat în realizarea acestuia.
BA.2 este foarte diferită de varianta originală care a apărut în Wuhan la finele anului 2019. De asemenea, are zeci de gene diferite față de varianta originală Omicron. Cercetătorii spun că BA.2 diferă de Omicron la fel de mult pe cât diferă variantele Alfa, Beta, Gamma și Delta între ele.
BA.2 este „invizibil” pentru că nu poate fi depistat de testele PCR
„După cum știți, BA.2 este numit ‘Omicronul invizibil’, pentru că nu este evidențiat de testele PCR așa cum este Omicron. Prin urmare, laboratoarele trebuie să secvențieze virusul pentru a găsi această variantă. Stabilirea unei metode de a detecta în mod specific sub-varianta BA.2 ar fi primul lucru pe care multe țări trebuie să îl facă”, a explicat Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a condus studiul.
BA.2 are o contagiozitate cu 30% până la 50% mai mare decât Omicron și a fost detectată în 74 de țări și 47 de state americane.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că 4% dintre pacienții actuali din SUA depistați cu COVID-19 s-au infectat cu BA.2.
Potrivit raportului epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății, BA.2 a devenit dominantă în Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine.
În statele unde BA.2 a provocat infecții, precum Africa de Sud și Marea Britanie, spitalizările sunt în scădere, însă în Danemarca, unde BA.2 a devenit cauza principală a infecțiilor de coronavirus, internările și decesele au un trend ascendent.