Varianta Omicron a umplut spitalele italiene de bătrâni nevaccinați
Varianta Omicron a măturat Italia la sfârșitul anului trecut. În tot acest timp persoanele în vârstă nevaccinate și cele care nu au primit o doză de rapel la patru sau mai multe luni de la vaccinarea inițială au fost cele care au avut cele mai multe șanse să ajungă la spital sau să moară din cauza COVID-19, potrivit datelor și medicilor, relatează Reuters.
Cazurile din spitale au început să se stabilizeze, oferind un semn că valul actual – care a început odată cu apariția Omicron la sfârșitul lunii noiembrie și a împins infecțiile la niveluri record – ar putea fi aproape de apogeu, spun medicii.
Datele care acoperă perioada 19 noiembrie- 2 ianuarie și care au fost publicate în ultimele săptămâni oferă unele dintre cele mai detaliate informații despre persoanele care probabil s-au îmbolnăvit foarte grav din cauza celei mai noi variante de coronavirus.
Rata de spitalizare a fost de 248,5 la 100.000 de persoane nevaccinate în perioada 3 decembrie – 2 ianuarie, potrivit celor mai recente cifre ale Institutului Național de Sănătate al Italiei (ISS) publicate zilele trecute..
Această cifră este în creștere bruscă față de 172,4 în perioada 19 noiembrie-19 decembrie.
În cadrul grupului nevaccinat, persoanele de peste 80 de ani au reprezentat marea majoritate a internărilor, urmate de persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani.
Un tablou similar se joacă în înregistrările de terapie intensivă și mortalitate: persoanele internate la terapie intensivă au totalizat 31,3 la 100.000 de persoane care nu au fost vaccinate, în creștere de la 23,1 în noiembrie.
Persoanele nevaccinate au reprezentat 52,9 la 100.000 de persoane care au murit din cauza COVID în perioada 26 noiembrie-26 decembrie, față de 42,4 la 100.000 în perioada 19 noiembrie-19 decembrie.
Luca Lorini, șef de secție de urgență și terapie intensivă la Spitalul Papa Giovanni XXIII din orașul nordic Bergamo, a tratat în principal persoane nevaccinate în ultimele luni.
O parte mai mică primise două doze de vaccin, dar cu mai mult de șase luni înainte și aproape niciunul nu a avut o injecție de rapel.