Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Anthony Fauci: Mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor

Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Anthony Fauci: Mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor
Publicat: 30/01/2021, 16:33
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Datele studiilor clinice referitoare la două vaccinuri COVID-19 arată că o variantă a coronavirusului identificată pentru prima dată în Africa de Sud scade capacitatea lor de a proteja împotriva bolii, subliniind necesitatea vaccinării unui număr mare de oameni cât mai repede posibil, au spus oamenii de știință.

Vaccinurile de la Novavax Inc și Johnson & Johnson au fost întâmpinate ca arme viitoare importante în combaterea deceselor și a spitalizărilor într-o pandemie care a infectat peste 101 milioane de oameni și a provocat peste 2 milioane de vieți în întreaga lume.

Dar au fost semnificativ mai puțin eficienți în prevenirea COVID-19 la participanții la studii din Africa de Sud, unde noua variantă puternică este răspândită, în comparație cu țările în care această mutație este încă rară, potrivit datelor preliminare publicate de companii.

„În mod clar, mutațiile au un efect diminuator asupra eficacității vaccinurilor”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-un briefing. „Putem vedea că vom fi provocați.”

Novavax a raportat joi rezultatele studiilor la jumătatea etapei, care au arătat că vaccinul său a fost eficient cu 50% în general pentru prevenirea COVID-19 în rândul persoanelor din Africa de Sud.

Asta în comparație cu rezultatele din stadiul târziu din Regatul Unit, în care vaccinul a fost de până la 89,3% eficient în prevenirea COVID-19.

Vineri, J&J a declarat că o singură vaccinare împotriva coronavirusului a avut  66% eficientă, potrivit unui studiu masiv pe trei continente.

Dar au existat diferențe mari în funcție de regiune

În Statele Unite, unde varianta sud-africană a fost raportată pentru prima dată în această săptămână, eficacitatea a atins 72%, comparativ cu doar 57% în Africa de Sud, unde noua variantă, cunoscută sub numele de B 1.351, a constituit 95% din cazurile COVID-19 raportat în proces.

O altă variantă extrem de transmisibilă descoperită pentru prima dată în Marea Britanie și acum în mai mult de jumătate din statele SUA a fost mai puțin capabilă să se sustragă eficacității vaccinului decât omologul său din Africa de Sud.

Noile descoperiri, totuși, ridică întrebări cu privire la modul în care vaccinurile extrem de eficiente de la Pfizer Inc cu partenerul BioNTech și Moderna Inc vor fi în raport cu noile variante de Covid. Cele două vaccinuri au arătat o eficacitate de aproximativ 95% în studiile efectuate în principal în Statele Unite înainte ca noile versiuni ale virusului să fie identificate în alte țări.

„Este o pandemie diferită acum”, a spus dr. Dan Barouch, cercetător la Centrul Medical Beth Israel Deaconess al Facultății de Medicină a Universității Harvard din Boston, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului J&J.

Barouch a spus că există acum o mare varietate de noi variante care circulă, inclusiv în Brazilia, Africa de Sud și chiar în Statele Unite, care sunt substanțial rezistente la anticorpii induși de vaccin.

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că există „o mare posibilitate” ca variantele emergente să facă în cele din urmă vaccinul companiei ineficient.

Experții au spus că toate cele patru vaccinuri au încă o mare valoare în capacitatea lor de a reduce COVID-19, forma severă.

Cu toate acestea, Fauci a spus că ratele de eficacitate scăzute subliniază necesitatea de a urmări îndeaproape variantele de Covid și de a accelera eforturile de vaccinare înainte de apariția unor mutații noi și chiar mai periculoase.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Cine este câştigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49. Norocosul şi-a ridicat premiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Cum s-a produs accidentul care i-a curmat viața balerinului Vladimir Shklyarov: „Este imposibil de înțeles”
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce au descoperit cercetătorii după ce i-au învățat pe șobolani să conducă?