Variantele Guvernului pentru reducerea TAXĂRII pe muncă. 1.500.000 de angajați din România, impactați direct

Publicat: 15 05. 2024, 08:59

Guvernul român lucrează la trei variante pentru reducerea taxării pe muncă, cu posibile efecte asupra a 1,5 milioane de angajați din țară începând din iulie.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Antena 3, cele trei variante sunt în analiză la ministerele Muncii și de Finanțe.

Cel mai optimist termen pentru implementarea unei reduceri a taxelor este preconizat a fi în toamna anului viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare.

Prima variantă propusă este introducerea impozitului progresiv, însă aceasta este contestată de liberali în coaliția de guvernare, care susțin impozitul unic pe venit.

O altă variantă analizată este impozitul pe venitul global, cunoscut și sub numele de impozitul pe gospodărie.

A treia variantă propusă implică acordarea de deduceri fiscale pentru diverse categorii sociale.

Una dintre incertitudini este legată de cei aproximativ 1,5 milioane de angajați din România care primesc salariul minim pe economie. Aceștia ar putea pierde scutirea de impozit pentru suma de 200 de lei, ceea ce ar duce la o scădere a salariului net cu aproape 100 de lei începând din luna iulie.

În prezent, aproximativ 1,5 milioane de angajați din România primesc salariul minim pe economie, în valoare brută de 3.300 de lei, ce se traduce în aproximativ 2.080 de lei în net (bani în mână n.red).

Citește și: 

Marcel Ciolacu, despre taxe și impozite: Avem cea mai mare EVAZIUNE din Europa şi avem cele mai mici taxe. Ceva nu funcţionează

Ce urmează în 2025? Prof. dr. Mircea Coșea: „România va avea un șoc, vor crește impozitele și taxele, altfel nu se poate echilibra bugetul”