Prima pagină » Actualitate » Vârsta de pensionare crește, iar, în România / BNS sesizează Comisia Europeană

Vârsta de pensionare crește, iar, în România / BNS sesizează Comisia Europeană

Vârsta de pensionare crește, iar, în România / BNS sesizează Comisia Europeană

În România va crește, iar, vârsta de pensionare, aspect sesizat și de liderii Blocului Național Sindical. În consecință, șeful BNS transmite că va anunța Comisia Europeană cu privire la cele întâmplate zilele acestea în țara noastră.

Într-o conferință de presă, Dumitru Costin, președintele BNS, a precizat că Legea pensiilor, aflată în Parlament, îi sancționează pe salariații activi.

„O lege care îi sancționează pe salariații activi”

El anunță că va sesiza Comisia Europeană „asupra incertitudinilor pe care le aduce” noua lege a pensiilor. De asemenea, menționează șeful BNS, în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare în România.

„Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege” – Dumitru Costin, președinte BNS

El afirmă că a sesizat deja comisarul european pentru Muncă.

„Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România. Pregătiți-vă, că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare, așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!”, a încheiat Dumitru Costin.

Senatul a votat marți seara, 14 noiembrie 2023, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Au fost 85 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.

Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Conform actului normativ, dreptul la pensie se obţine după minimum 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

De asemenea, se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

Proiectul urmează să fie dezbătut şi de Camera Deputaţilor, for decizional.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și