Prima pagină » Actualitate » Vasile Bănescu, despre cazul Alfred Bulai, acuzat de AGRESIUNE sexuală: „Tăcerea nu e niciodată de aur”

Vasile Bănescu, despre cazul Alfred Bulai, acuzat de AGRESIUNE sexuală: „Tăcerea nu e niciodată de aur”

Vasile Bănescu, despre cazul Alfred Bulai, acuzat de AGRESIUNE sexuală: „Tăcerea nu e niciodată de aur”

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a comentat la rândul său cazul sociologului Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală. Acesta a scris pe Facebook că “tăcerea nu e niciodată de aur”, cu referire la victimele agresiunilor sexuale care au fost încurajate să vorbească despre chinurile prin care au trecut.

„Tăcerea nu e niciodată de aur. Când nu e asurzitoare, deci complice, e doar de plumb. Precum capacul unui sarcofag care a înghițit definitiv un trup. Tăcerea îngroapă de viu. E abdicare, capitulare. Morală.”, a scris teologul.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat recent măsurile ce vor fi implementate pentru a facilita modul în care victimele abuzului sexual din instituțiile de învățământ vor putea sesiza faptele autorităților competente.

Ministrul Educației a precizat, cu privire la acuzațiile de abuz sexual din mediul universitar, că, pentru o gestionare cât mai eficientă a acestor cazuri, instituția va colabora, pe viitor, cu Ministerul Justiției și alte entități relevante.

„Cred că am fost cu toții zguduiți de mărturiile victimelor din cadrul universitar care au ieșit în mass-media, în ultima vreme. Am discutat deja cu colegii de la alte instituții publice și am decis că vom lucra împreună cu specialiștii de la Ministerul Justiției, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Națională pentru Egalitate de Șanse, în colaborare cu Consiliul Rectorilor, pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa anonimă sau neanonimă.” a precizat Ligia Deca.

Ministrul Educației: „Sesizările vor fi trimise direct la poliție și la procuror”

Ligia Deca a adăugat că procedurile legislative împotriva hărțuirii sexuale urmează a fi implementate în toate sectoarele publice de activitate. Ministrul Educației a subliniat că, până la începutul anului universitar, va exista un raport referitor la modul în care au fost soluționate acuzațiile la adresa cadrelor universitare.

„Sesizările care vizează fapte cu caracter penal de exemplu hărțuirea vor fi transmise direct la procuror și la poliție, în urma analizei realizate acolo unde se realizează sesizarea. Vom viza, de asemenea, armonizare a legislației în acest domeniu pentru tot sistemul public, având în vedere că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate, de a mici nevoia de a ne consulta interinstituțional și în plus, așa cum am anunțat încă de ieri în comunicatul de presă, audităm comisiile de etică din toate universitățile din România.

Până la începutul anului universitar vom avea un raport privind modul în care au fost înregistrate, analizate și soluționate sesizările pe acest domeniu, de încălcare a eticii și deontologie universitare. „, a conchis ministrul Educației.

Citește și