Prima pagină » Actualitate » Vasile Blaga a fost achitat în dosarul de trafic de influență și i s-a ridicat sechestrul asupra bunurilor imobile. Decizia nu e definitivă

Vasile Blaga a fost achitat în dosarul de trafic de influență și i s-a ridicat sechestrul asupra bunurilor imobile. Decizia nu e definitivă

Vasile Blaga a fost achitat în dosarul de trafic de influență și i s-a ridicat sechestrul asupra bunurilor imobile. Decizia nu e definitivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, că îl achite pe Vasile Blaga în dosarul în care a fost acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție că a fi primit 700.000 de euro, în perioada 2011 – 2012, în schimbul exercitării traficului de influență pentru obșinerea unor contracte publice. Decizia nu este însă definitivă.

Europarlamentarul PNL Vasile Blaga, fost ministru PDL (partid care a fuzionat prin absorbție cu PNL), a fost achitat de un complet al curții supreme în dosarul în care a fost trimis în judecată acum cinci ani pentru trafic de influență.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că, în perioada 2011 – 2012, pe cînd era secretar general și senator PDL, a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

„Achită pe inculpatul Blaga Vasile (…) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență în forma de participație a complicității”, potrivit deciziei instanței. Judecătorii au mai decis ridicarea sechestrului de pe bunuri ale lui Vasile Blaga care valoarează până la 700.000 de euro, pus de procurorii DNA în 25 octombrie 2016, pentru recuperarea prejudiciului, și menținut de judecătorii ICCJ prin decizia din 7 mai 2021. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de procurorii DNA la Completul de cinci judecători al ICCJ.

Care sunt acuzațiile DNA

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neaţ Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

„În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, afirmă procurorii.

Potrivit ordonanței procurorilor, „la nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

„În acest sens, Ştefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (…) a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (…) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, arata DNA, în comunicatul din 28 septembrie 2016.

În decembrie 2016, Ștehan Gheorghe a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu privire la infracțiunile de trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și