Vasile Dîncu a condamnat în termeni duri atrocitățile din Bucha, într-o videoconferință a ministrului apărării naționale cu omologii din Bulgaria, Georgia, Polonia, Turcia și Ucraina.
Ministrul Apărării naționale, Vasile Dîncu a condamnat în termeni duri atrocitățile din Bucha și alte orașe ucrainene, menționând că uciderea deliberată a civililor trece dincolo de orice regulă a războiului, a transmis instituția, după ce oficialul român a participat, miercuri, la o videoconferință organizată de Turcia, la nivel ministerial, alături de omologii din Bulgaria, Georgia, Polonia, Turcia și Ucraina, în vederea discutării situației de securitate din regiunea Mării Negre.
Potrivit comunicatului instituției, ministrul Vasile Dîncu a a prezentat evaluările recente privind situația de securitate generată de invazia brutală a Ucrainei de către Federația Rusă, acțiune ce a dus la creșterea amenințărilor din Marea Neagră, inclusiv prin restricționarea libertății de navigație, și la apariția unor pericole generate de minele maritime aflate în derivă.
Trupele ruse blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime din orașul distrus de bombardamente, a acuzat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Soldaţii ruşi speră să acopere dovezile de crime de război prin folosirea unor crematorii mobile pentru a arde cadavrele civililor ucraineni pe care i-au ucis, susține și primarul oraşului ucrainean Mariupol, Vadim Boicenko.
Între timp, SUA consideră acum că „vor putea identifica unitățile ruse” care au comis atrocitățile de la Bucha, Ucraina, potrivit unui oficial american apropiat investigației citat de CNN. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că războiul din Ucraina ar putea dura „luni, chiar ani”.
Ministrul Apărării naționale a menționat că România consideră utilizarea diplomației drept o soluție încă viabilă pentru rezolvarea conflictului și a mulțumit, în acest context, Turciei pentru implicarea substanțială în procesul negocierilor de pace.
„Totodată, Vasile Dîncu a reiterat sprijinul țării noastre pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei și a solicitat retragerea imediată și necondiționată a trupelor Federației Ruse. De asemenea, ministrul apărării naționale a transmis că România rămâne ferm angajată în oferirea de sprijin umanitar partenerului ucrainean prin gestionarea fluxului de refugiați și prin acțiunile desfășurate în cadrul Hub-ului umanitar de la Suceava”, potrivit sursei citate.