Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, spune că este necesar un certificat verde, însă „într-o variantă poate mai rațională decât cea de la Senat”. El a susținut că ”nu ne putem permite multă vreme de acum încolo să fim idioții Europei.
Proiectul care prevede obligativitatea certificatului de vaccinare la locul de muncă a ajuns luni în comisiile de la Camera Deputaților, iar marți va fi supus votului final. Proiectul a fost respins pe 27 octombrie, în Senat.
„Ne dorim un certificat verde, dar o variantă poate mai rațională decât cea de la Senat. Cea de la Senat exagera oarecum cu obligativitatea vaccinării. Modul cum a fost definit certificatul verde în țări europene, ca Franța, Germania, sau Italia, de exemplu, în care este un pic mai flexibilă obținerea unui certificat verde”, a spus Vasile Dîncu, la Digi 24.
Vasile Dîncu a precizat că statul ar trebui să îi sprijine pe cei care nu pot să-și permită testarea sau să existe testări mai ieftine.
„Sunt de părere că certificatul verde este absolut necesar, se face o presiune extraordinară asupra noastră, sute de telefoane primim în fiecare zi, legate de certificatul verde, de la justificări religioase, la alte forme pseudoștiințifice. Cred că nu ne putem permite multă vreme de acum încolo să fim idioții Europei”, a mai spus președintele Consiliului Național al PSD.
Senatorii au dezbătut și votat, în urmă cu două săptămâni, proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă, fiind prima cameră sesizată.
Legea nu a strâns suficente voturi pentru a fi adoptată, PSD și AUR votând împotriva proiectului de lege. Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Fiind vorba de o lege organică, pentru adoptare erau necesare 69 de voturi.
Proiectul este acum în dezbaterea Camerei Deputaților, care este cameră decizională.
Proiectul prevede ca certificatul COVID să fie cerut pentru angajații de la stat și privat. Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut, potrivit proiectului respins de Senat.