Prima pagină » Actualitate » Vela: În ultimele 24 de ore, 124 de colegi s-au infectat cu SARS-CoV-2. / MAI înființează propriul centru de transfuzie și donare de sânge și plasmă convalescentă

Vela: În ultimele 24 de ore, 124 de colegi s-au infectat cu SARS-CoV-2. / MAI înființează propriul centru de transfuzie și donare de sânge și plasmă convalescentă

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, declarație de presă la sediul MAI / SURSA: MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, consideră îngrijorător cel mai recent bilanț al pandemiei de COVID-19 din România, dar și numărul infecțiillor și al deceselor în rândul angajaților MAI de la debutul acesteia. Ministrul a anunțat înființarea unui centru de recoltare de sânge și plasmă convalescentă la nivelul MAI.

Ministrul Marcel Vela a prezentat, marți, într-o declarație de presă la sediul MAI, bilanțul infecțiilor cu COVID-19 la nivelul instituției și a anunțat înființarea unui centru de transfuzie și donare de sânge și plasmă convalescentă.

Peste 4.100 de infecții și 9 decese în rândul angajaților MAI

„La nivel național, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 104 decese din cauza infecției cu SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-au infectat 124 de colegi, iar de la începutul pandemiei, am înregistrat 4.117 cazuri de infecții și 9 cazuri de decese. Acest lucru este îngrijorător, dar și un semnal de alarmă pentru a ne mobiliza și a găsi cât mai multe soluții pentru a ne salva semenii”, a declarat Marcel Vela.

În acest sens, ministrul a anunțat că, după campania de promovare prin mesaje de interes public pentru a se dona plasmă, MAI va creea un centru de recoltare sânge și plasmă autoimună, urmând ca în viitor, în pasul trei, să realizeze o bancă de plasmă „necesară tuturor compatrioților”.

„Astăzi vă anunțăm că, pentru a veni în sprijinul celor grav bolnavi, la nivelul MAI va fi înființat un centru de transfuzii de donare de sânge și plasmă convalescentă. Această măsură este cu atât mai necesatră având în vedere posibilitățile actuale de terapie oferite de centrele specializate”, a spus Vela.

„Luptăm pe mai multe planuri pentru a ține sub control această pandemie”

„Pentru unii dintre pacienții grav bolnavi plasma donată de persoanele care s-au vindecat de COVID-19 poate reprezenta unica șansă la viață. Noi, la nivelul ministerului, luptăm pe mai multe planuri pentru a ține sub control această pandemie, fie că suntem în stradă, fie încercând să atragem atenția asupra beneficiului pe care îl are donarea de plasmă convalescentă”, a subliniat ministrul.

Centrul de transfuzii și donare de sânge și plasmă se va înființa în cadrul Spitalului de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” din Capitală.

„În noul centru vor putea dona atât civilii, cât și personal al Ministerului Afacerilor Interne, dar beneficiarii vor fi toți românii care vor avea nevoie”, a spus Vela, apreciind că poate nu e întâmplător că acest lucru se întâmplă în ziua sărbătorii Sfântului Dimitrie cel nou, Octrotirorul Bucureștiului.

„Sunt încrezător că va fi de bun augur și vom putea ajuta mulți oameni, mai ales că acest centru va fi în coordonarea unor medici care au trecut prin coșmarul numit Covid-19 și vor face tot ce le stă în putință să aibă rezultate dintre cele mai bune”, a adăugat Marcel Vela.

Eligibilitatea donatorilor se va stabili în conformitate cu protocoalele naționale, iar recoltarea se va face în noul Centru în timp ce validarea produselor recoltate se va realiza în baza unui protocol încheiat cu Centrul București de Transfuzii.

În etapa următoare, produsele recoltate vor fi distribuite conform solicitărilor, atât în București, cât și în țară, spitalelor militare și civile.

În următoarele zile, în imediata vecinătate a Spitalului Prof. Dr. Dimitrie Gerota, vor fi amplasate containerele speciale în care se va desfășura activitatea Centrului de transfuzii de donare de sânge și plasmă convalescentă, fără a interfera cu circuitele funcționale actuale ale spitalului.

La acest moment sunt în desfășurare demersurile pentru extinderea organigramei cu personalul necesar pentru funcționarea Centrului, următorul pas fiind autorizarea acestuia.

La evenimentul de presă au participat și chestor de poliție medic dr. Dinu Dragomir, împuternicit director al Direcției Medicale, și comisar-șef de poliție medic dr. Alida Moise, împuternicit director general  al Spitalului de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București, ambii supraviețuitori al noului coronavirus.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele