Veniturile românilor, printre cele mai afectate din UE, din cauza pandemiei Covid-19
Românii se află pe locul doi într-un top al cetățenilor UE care consideră că le-au fost afectate veniturile din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit unui sondaj realizat pentru Parlamentul European.
Potrivit sondajului, 39% la sută dintre respondenții din întreaga UE au declarat că pandemia COVID-19 și-a afectat deja veniturile personale.
Veniturile românilor, printre cele mai afectate de pandemie
Concret, 55% dintre români spun că veniturile le-au fost afectate de pandemia de coronavirus, fiind locul al doilea în UE împreună cu Spania şi Grecia, cu aceeaşi proporţie, pe primul loc fiind Cipru (57%).
La polul opus se află Danemarca, unde doar 17% dintre cetăţeni spun că veniturile le-au fost afectate, urmată de Luxemburg (19%), Olanda şi Finlanda (21%).
De la debutul pandemiei, Parlamentul European a comandat trei sondaje din UE, cu accent deosebit pe impactul COVID-19. Ultimul sondaj a fost realizat online (telefonic în Malta) de Kantar în perioada 25 septembrie – 7 octombrie 2020 în rândul a 24.812 participanți din toate cele 27 de state membre.
Sondajul acoperă cetățenii cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani (16-54 în Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia). Cotele pentru sex, vârstă și regiune la nivel național asigură reprezentativitatea cercetării. Rezultatele rezumative pentru UE sunt determinate de mărimea populației din fiecare țară chestionată.
Românii, nemulțumiți de măsurile luate de guvern
Doar 6% dintre români sunt foarte mulţumiţi de măsurile luate de guvern pentru combaterea pandemiei, iar 31% se declară destul de mulţumiţi. România se plasează pe locul 20 în UE-27 din acest punct de vedere. Restul de 60% dintre români se declară nu foarte mulţumiţi sau deloc mulţumiţi de măsurile luate de guvern pentru combaterea pandemiei.
În paralel, în Europa, pe primele cinci locuri ale gradului de satisfacţie pentru măsurile luate de guvern se află Danemarca (75%), Luxemburg (74%), Finlanda (71%), Germania (67%) şi Irlanda (66%). La polul opus, clasamentul statelor celor mai nemulţumite de măsurile luate de guvern împotriva pandemiei este condus de Spania (68%), Bulgaria şi Croaţia (64%), Polonia (63%), Belgia şi Franţa (62%).
Românii, mulțumiți de măsurile luate de instituțiile Uniunii Europene
Potrivit unui alt sondaj, publicat la sfârșitul lunii trecute pe site-ul oficial al Comisiei Europene, România se află în topul statelor membre, în ceea ce privește procentul cetățenilor mulțumiți de măsurile luate de instituțiile Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19 (în proporție de 60%).
În ceea ce privește măsurile luate de instituțiile UE pentru a combate pandemia de COVID-19, părerile sunt împărțite (45% „mulțumiți” față de 44% „nemulțumiți”).
Cele mai ridicate procente se înregistrează în Irlanda (71%), Ungaria, România și Polonia (60% în fiecare dintre aceste trei țări). În șapte țări, majoritatea respondenților sunt „nemulțumiți”, în special în Luxemburg (63%), Italia (58%), Grecia (55%), Cehia (55%) și Spania (52%). În Austria, proporția celor „mulțumiți” este egală cu cea a respondenților „nemulțumiți” (47% în ambele cazuri).