Veste bună pentru români! IRCC va scădea de la 1 iulie, anunță BNR. Astfel, IRCC trimestrial va scădea de la 1 iulie la valoarea de 5,94% pe an, în prezent indicele fiind de 5,98% pe an.
Noua valoare de 5,94% pe an este aferentă primului trimestru din 2023 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada iulie-septembrie (trimestrul trei).
Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.
IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.
În prezent, IRCC și ROBOR s-au apropiat, după ce primul a înregistrat creșteri consecutive și al doilea scăderi consecutive. ROBOR stagnează de peste o lună la valoarea de 6,55% pe an.
IRCC-ul, indicele în funcţie de care se calculează creditele începând cu anul 2019, are o întârziere faţă de ROBOR și este pentru prima dată în ultimele 18 luni când a înregistrat o scădere.
Analiştii internaţionali susţin că problema ratelor de referinţă ridicate va rămâne, însă, chiar dacă inflaţia va scădea. Băncile Centrale nu vor să rişte o regresiune, aşa că vor mai aştepta până spre finalul anului pentru a scădea dobânzile, scrie antena3.ro.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.