Veste CRUCIALĂ pentru România de la Bruxelles! Două proiecte, selectate pentru reactoarele nucleare ale viitorului: „Pe radarul marilor investitori”

Publicat: 20 10. 2024, 13:54
România va avea primul reactor nuclear modular până în 2028-2029. Sursa Foto: Nuclearelectrica

România are două proiecte selectate în prima evaluare a Alianţei Industriale Europene pentru SMR-uri, dintr-un total de nouă proiecte europene pentru reactoarele nucleare ale viitorului, o performanţă cu care trebuie să ne mândrim, a anunţat, duminică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit Ministerului Energiei, această reuşită marchează un pas important în consolidarea poziţiei României ca lider regional în domeniul energiei nucleare.

„România este deja pe radarul marilor investitori în centre de date”

„Săptămâna asta au făcut înconjurul lumii știrile legate de angajamentul giganților IT care investesc în reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) — energie curată, produsă în bandă, pentru centre de date. Consumul de energie al centrelor de date, în contextul dezvoltării inteligenței artificiale, va crește exponențial.

România ține pasul cu aceste evoluții și, prin ceea ce am făcut în ultimii ani, ne poziționăm ca lider în sectorul nuclear civil. Avem tradiție din anii 70, avem profesioniști, dar avem și curajul asumării celor mai noi tehnologii. România este deja pe radarul marilor investitori în centre de date. Vestea bună vine de la Bruxelles, care recunoaște eforturile noastre.

Două proiecte românești au fost selectate în prima evaluare a Alianței Industriale Europene pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri), o inițiativă a Comisiei Europene: NuScale VOYGR SMR, dezvoltat de Nuclearelectrica și Nova Power, și EU-SMR-LFR, pe scurt ALFRED, un reactor de generație IV dezvoltat de RATEN, în parteneriat cu Ansaldo Nucleare, SCK-CEN și ENEA. Din 9 proiecte selectate la nivel european, dintr-un total de 22 de candidaturi, 2 proiecte sunt din România. O performanță de care trebuie să fim mândri”, susține Sebastian Burduja.

„Ne propunem să atingem în următorii ani o capacitate de peste 3500 MW în centrale nuclearo-electrice”

Sebastian Burduja mărturisește că dezvoltarea energiei nucleare, atât la nivel național, cât și european, este indisolubil legată de reducerea dependenței față de Federația Rusă.

„Proiectele selectate fac acum parte dintr-o inițiativă europeană care urmărește accelerarea implementării tehnologiilor SMR până la începutul anilor 2030, inclusiv a lanțului de producție aferent. Vreau să cred că această reușită îi va convinge, sau măcar îi va pune pe gânduri, pe cei care ne spun că această tehnologie nu are viitor și că România nu ar trebui să își mai asume proiecte îndrăznețe în energie.

Dezvoltarea energiei nucleare, atât la nivel național, cât și european, este indisolubil legată de reducerea dependenței față de Federația Rusă, de atingerea obiectivelor UE privind competitivitatea și de dorința noastră comună de a avea energie sigură, accesibilă/competitivă și curată.

În România, ne propunem să atingem în următorii ani o capacitate de peste 3500 MW în centrale nuclearo-electrice, prin proiectele aflate în plan sau în derulare – fie la Cernavodă, fie la Doicești (prin tehnologia SMR NuScale), fie la Mioveni (demonstratorul ALFRED). Înainte, împreună”, a conchis Sebastian Burduja.

CITIȚI ȘI:

Sebastian Burduja: „Suntem în grafic cu proiectul Neptun Deep”. Ministrul Energiei a spus când va începe EXPLOATAREA de gaze din Marea Neagră

Sebastian Burduja: Mi-ar plăcea să avem un premier de la PNL/Mihai Tudose: Dl Ciolacu a gustat din paharul puterii. Nu a luat-o razna