CNAIR anunță posibile întreruperi în emiterea rovinietei și peajului în ziua de joi.
Emiterea rovinietelor și peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată / întreruptă joi, în intervalul orar 00:05 – 01:00, pentru perioade scurte de timp, ca urmare a unor lucrări de upgrade ale sistemului de comunicații central, informează CNAIR.
De asemenea, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei poate fi îngreunat.
Țara noastră și-a asumat prin PNRR să schimbe modalitatea de taxare pentru folosirea drumurilor, în speță tarifele pentru roviniete.
România nu a mai schimbat din anul 2010 cuantumul rovinietei. Un prim „scenariu” ar fi stabilirea nivelului rovinietelor în funcție de distanța parcursă, adică pe număr de km, în funcție de tonaj, dar și în funcție de tipul de carburant folosit de mașină, scrie adevărul.ro.
Noile tarife la rovinietă ar urma să fie aplicate din 2026. Potrivit scenariului prezentat, autoturismele ar urma să plătească o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp (o săptămână, o lună, un an), diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii.
Scenariul prezentat prevede ca rovinieta valabilă un an pentru mașinile Euro 6 să crească de la 28 de euro la aproape 39 de euro, o creștere de aproape 40%.
Rovinieta ar urma să se scumpească gradual, începând cu 2026 și până în 2035, iar în 2035 ar ajunge la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de 66%. Mașinile care au norme de poluare reduse vor avea creșteri suplimentare de 10-30%.
Scenariul prevede și că pentru vehiculele de marfă, rovinieta s-ar putea plăti în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi din țară, precum și în funcție de norma de poluare, arată sursa citată.