Vești bune pentru cei care au datorii la bănci. Scad ratele în euro. La ce trebuie să se aștepte cei care au rate

Publicat: 18 10. 2024, 13:50

This browser does not support the video element.

Sunt vești bune pentru cei care au datorii la bănci. După creșteri constante sau chiar dublări în ultimii ani, indicii în funcție de care se calculează ratele românilor scad, însă nu cu mult, asta după ce Banca Europeană Centrală a decis să reducă cu 0,25% dobânzile. Decizia face astfel ca euriborul, indicele în funcție de care se calculează ratele în euro, să scadă.

După ce au crescut în mod semnificativ indicii în ultimii ani, ei bine, acum par să scadă, însă foarte ușor. Vorbim în primul rând despre ratele în euro și asta pentru că banca central europeană a decis să scadă cu 0,25% dobânzile.

Dacă euriborul, indicele în funcție de care se calculează ratele românilor în euro, ar urma practice această tendință a dobânzilor stabilite de BCE și ar scădea cu 0,25%, observăm că pentru un credit de 50.000 de euro luat pe 30 de ani ar scădea și rata. De la 340 de euro la 331 de euro, deci, în minus cu 9 euro.

Ce recomandă specialiștii

Este foarte important de spus că, în comparație cu acum doi ani, la începutul anului 2022, indicele era atunci pe minus. Euriborul era pe minus, motiv pentru care și rata era mai mica. Era 1.100 de lei, comparativ cu acum, 1690 de lei.

Dacă comparăm ratele în lei cu ratele în euro, observăm că ratele în lei sunt puțin mai mari decât cele în euro, iar principalul motiv este inflația. România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a inflației, lucru care detremină și Banca Națională să mențină la un nivel ridicat dobânzile sau măcar să nu aplice scăderi semnificative. Analiștii recomandă să ne îndatorăm în moneda în care câștigăm.

CITEȘTE ȘI:

Mai multe bănci DISPAR din România în 2024! Verifică dacă ai conturi la aceste instituții financiare