Un nou proiect de lege depus la Senat, în data de 15 iunie 2022 și care urmează să fie dezbătut, propune ca salariații să beneficieze de 10 zile libere anual, în contextul unor situații de urgență care pot apărea în viața unui angajat.
Mai exact, propunerea aceasta reprezintă o extensie a celor două directive europene care ar trebui să fie transpuse în legislația română chiar în acest an. Este vorba de introducerea Directivei europene 1158/2019 și a Directivei Europene 1152/2019.
În mare parte, cea din urmă a fost deja introdusă, în actuala legislație a muncii, cum ar fi raporturile de muncă și obligația angajatorilor de a oferi mai multe detalii despre programul de muncă.
Dar vor exista și aici modificări, în cursul acestui an, iar angajatorii vor fi nevoiți să ofere informații suplimentare despre raporturile de muncă ale actualilor salariați.
În schimb, Directiva europeană 1158/2019 vine cu o serie de noutăți, având în vedere că vorbim despre introducerea unui nou tip de concediu, cel de îngrijitor al unei persoane bolnave.
Conform directivei menționate, acesta ar fi acordat celor care trăiesc în aceeași locuință cu o persoană grav bolnavă, care are nevoie de îngrijiri, iar salariatul este implicat direct în cadrul acestui proces de îngrijire.
Acest tip de concediu este similar cu cel sugerat de autoritățile române, dar care încă nu este în vigoare, pentru îngrijirea bolnavului de cancer.
Începând cu data de 16 aprilie 2022, salariații pot beneficia de un nou tip de concediu, concediu și indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice…
Astfel, potrivit unui site specializat pe legilsația muncii, salariatul va putea să nu se prezinte la serviciu dacă întâmpină anumite urgențe familiale „care fac indispensabilă prezența imediată salariatului”.
Din fericire, concediul anual de odihnă nu va fi afectat de acordarea acestor zile libere pentru situații de urgență.
Conform propunerii legislative realizate de o serie de deputați și senatori PSD, zilele pentru situații de urgență ar trebui recuperate, iar modalitatea de recuperare va fi stabilită împreună cu angajatorul.
Mai mult, aceste zile libere pentru urgențele familiale vor fi considerate perioade de activitate prestată, așa că vor constitui vechime în muncă.
Același proiect de lege își propune să reglementeze și să introducă în legislația muncii și concediul pentru îngrijitori.
Atenție, însă, deocamdată proiectul de lege nu este în vigoare, acesta are nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru a merge mai departe.
1. Concediul de odihnă
2. Concediul pentru formarea profesională
3. Concediul fără plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal
8. Concediul pentru creșterea copilului