Vești proaste pentru această categorie de PENSIONARI! Riscă să-și piardă pensiile de la 1 septembrie 2024 dacă nu completează aceste documente

Vești proaste pentru această categorie de PENSIONARI! Riscă să-și piardă pensiile de la 1 septembrie 2024 dacă nu completează aceste documente
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 07/02/2024, 16:58

Pensionarii care locuiesc în afara granițelor României sunt susceptibili să-și piardă pensiile. Această categorie de persoane în vârstă riscă să nu mai primească venituri de la stat începând cu 1 septembrie 2024.

Certificatul de viață va trebui trimis către casele teritoriale de pensii de două ori pe an, conform Legii 360/2023, care an intrat în vigoare în toamnă. Un document important, certificatul de viață, poate fi folosit pentru a confirma că beneficiarul unei pensii stabilite în străinătate încă trăiește. Acest document trebuie trimis o dată pe semestru, în martie și septembrie. Casele Naționale de Pensii Publice (CNPP) au declarat că certificatul de viață a fost transmis autorităților până acum doar o dată pe an.

„Pentru a se evita efectuarea unor plăți necuvenite către beneficiari nerezidenți în România, a căror situație s-a modificat, cu efecte asupra obligației casei teritoriale de pensii competențe de a achita drepturile de pensie și/sau alte drepturi care se stabilesc și se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se utilizează certificatul de viață că și instrument de verificare administrativă.

Astfel, dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străînătate, persoană în cauza este obligată să transmită anual formularul „Certificat de viață”.

Acest document constituie dovadă pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenți și trebuie transmis în luna noiembrie a anului în curs.

Beneficiarul nerezident are obligația de a completă Partea B a Certificatului de viață, în față unei autoritati legale (instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale, notari publici, etc) de pe teritoriul statului de domiciliu/ ședere permanentă. Autoritatea legală menționată certifica faptul că Partea B a certificatului de viață a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului”, se arată pe pagina web a Casei Naționale de Pensii.

Începând cu 1 septembrie 2024, pensiile publice din România vor fi guvernate de o nouă lege a pensiilor. Legislația 360/2023 include prevederi semnificative cu privire la transferul pensiilor obținute în România către un pensionar care locuiește în străinătate.
Până la 31 martie și până la 30 septembrie a fiecărui an, pensionarii trebuie să prezinte autorităților ceea ce trebuie să facă pentru an evita pierderea pensiei. Certificatul de viață este o dovadă că persoana care primește ajutor de stat este în viață.

Cum se determină autenticitatea Certificatului de viață

Un pensionar trebuie să semneze acest document în fața unei autorități legale din statul în care locuiește sau locuiește permanent. Autenticitatea certificatului de viață va fi determinată doar prin acest proces. Autoritățile competente pot fi instituțiile de asigurări sociale și pensii, autoritățile administrative locale sau notarii publici. De asemenea, beneficiarul care nu este rezident trebuie să depună din proprie inițiativă certificatul de viață.

Dacă pensionarii care s-au stabilit în străinătate nu transmit certificatul de viață la timp, pensiile lor vor fi suspendate începând cu luna următoare. În plus, dacă beneficiarul prezintă sau comunică certificatul de viață după expirarea termenelor menționate, plata poate fi reluată de la data suspendării.

În prezent, persoana care solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate este obligată să transmită un formular anual „Certificat de viață” până la ultima zi a fiecărui a de către Casa Națională de Pensii Publice.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar