Prima pagină » Actualitate » Vești proaste pentru cei care nu își declară veniturile din chirii. Ce le pregătește statul

Vești proaste pentru cei care nu își declară veniturile din chirii. Ce le pregătește statul

Vești proaste pentru cei care nu își declară veniturile din chirii. Ce le pregătește statul
Vești proaste pentru cei care nu își declară veniturile din chirii. Ce le pregătește statul

Ca urmare a faptului că tot mai mulți proprietari de locuințe decid să nu își mai declare veniturile din chirii, autoritățile au decis modificarea legislației în acest sens.

Astfel, de anul viitor, înscrierea contractului de închiriere la Administrația Fiscală devine obligatorie, așa cum a fost și înainte de 2018, an în care o măsură similară a fost eliminată.

Mai mult decât atât, impozitul va crește cu 67%, după cum informează Știrile ProTV.

Măsura vine în contextul în care, în primele nouă luni ale acestui an, numărul contractelor de închiriere înregistrate la ANAF a scăzut cu un sfert. Totodată, un studiu realizat de o agenție imobiliară a ajuns la concluzia că 34% dintre persoanele care locuiesc cu chirie nu au contract înregistrat la autoritatea fiscală, iar 31% dintre chiriași nu știu dacă proprietarul a înregistrat sau nu contractul.

„O categorie de proprietari care nu își declară veniturile sunt pentru că doresc să încaseze mai mulți bani și aleg fie să declare veniturile, dar să încaseze o chirie suplimentară de la chiriași care să acopere impozitul declarat”, spune Pompei Mititean, manager financiar al agenției care a realizat studiul.

În prezent, înscrierea contractului de închiriere la ANAF este opțională, însă proprietarii sunt obligați să-şi declare veniturile din chirii în termen de 30 de zile de la semnarea acordului între părți. Totuși, experții recomandă depunerea contractului la Administrația Finaciară. În cazul în care între proprietar și chiriaș apar neînțelegeri sau cel din urmă nu plătește, prejudiciul poate fi recuperat mult mai repede, mai arată sursa citată.

Impozitele pe chirii vor crește

Christian Tudorache, CEO și co-fondator al Kastel Group, spune că noile măsuri vor duce la o creștere a impozitului cu aproximativ două treimi.

„Este cea mai importantă schimbare a anului 2023 pentru proprietarii care obțin venituri din chirii. În sensul că se elimină cota forfetară de 40% la calculul impozitului de chirii. Asta înseamnă o creștere efectivă a impozitului de 67%”, spune Tudorache.

Astfel, potrivit modificărilor pregătite de către autorități, un proprietar care încasează lunar 300 de euro de la un chiriaș în baza unui contract valabil un an, va plăti de anul viitor 1.782 de lei impozit, cu peste 700 de lei mai mult față de valoarea actuală, de 1.069 de lei.

Este important de reținut că impozitul majorat se va calcula doar la contractele semnate de la 1 ianuarie 2023. Noile modificări nu îi încurajează pe proprietari să intre în legalitate, sunt de părere specialiștii.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și