Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, avertizează că facturile la energie ar putea să crească semnificativ pentru consumatorii casnici, odată cu eliminarea plafoanelor actuale de preț, începând din aprilie 2025.
Burduja a precizat că, deși nu poate prezice exact evoluția prețurilor, piața arată până acum că românii ar putea plăti mai puțin decât plafonul actual de 1,3 lei/kWh.
„Eu nu am un glob de cristal ca să văd în el viitorul, însă așa cum arată piața până acum, toți consumatorii din România vor plăti prețuri mai mici decât plafonul maxim actual”, a declarat Burduja într-o postare pe Facebook.
Ministrul Energiei a detaliat că, deși plafonul de 0,68 lei/kWh pentru gospodăriile cu un consum sub 100 kWh pe lună este nesustenabil, se vor menține măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili.
Burduja a menționat că România are în prezent unele dintre cele mai mici prețuri la energie din Europa, iar intenția este de a continua să protejeze categoriile vulnerabile prin subvenții direcționate, în conformitate cu normele europene.
„Am început discuțiile din iunie pentru a identifica soluții de protecție pentru gospodăriile cu venituri reduse. Obiectivul este ca nicio gospodărie să nu ajungă sub pragul de sărăcie după plata facturilor la energie”, a adăugat ministrul, potrivit Știripesurse.
În ceea ce privește posibila dublare a prețurilor pentru consumatorii casnici, Burduja a explicat că eliminarea plafonului de 0,68 lei/kWh ar putea aduce tarife mai ridicate pentru milioane de gospodării din România.
Totuși, tranzacțiile recente din piață indică un preț de vânzare între 1,1 și 1,22 lei/kWh, ceea ce este încă sub plafonul maxim actual de 1,3 lei/kWh.
„Obiectivul meu este să ne asigurăm că aceste creșteri nu devin o povară pentru bugetele familiilor care au cu adevărat nevoie de sprijin”, a explicat el.
Burduja susține că piața liberă poate aduce beneficii pentru consumatori, creând concurență între furnizori și, implicit, prețuri mai bune.
Totodată, ministrul a subliniat și importanța investițiilor în energie pentru a reduce dependența de fluctuațiile de preț.
„Am atras deja peste 13 miliarde de euro pentru proiecte în energie verde și planificăm investiții de 3 miliarde de euro în proiecte de tip Contracte pentru Diferență. Aceste măsuri, alături de proiecte precum reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, vor asigura un viitor mai stabil pentru piața energetică din România.”
Până la 1 aprilie 2025, Guvernul plănuiește să adopte un mecanism de sprijin doar pentru consumatorii vulnerabili și să accelereze proiectele de infrastructură energetică, astfel încât românii să fie protejați în fața eventualelor creșteri de preț și să se bucure de stabilitate energetică și în următoarea perioadă.
Citește mai mult pe acest subiect: