În mijlocul verii, vin vești proaste pentru turiștii care caută cazări. Tot mai multe țări au decis să interzică platformele de închirieri pe termen ascurt.
Măsura are legătură cu protejarea pieței imobiliare, după cum arată autoritățile.
Spania este ultima țară care a luat o asemenea măsură. Miercuri, 3 iulie, guvernul de la Madrid a anunţat că va bvloca închirierea locuinţelor pe termen scurt şi în scop turistic, pe fondul creşterii nemulţumirii localnicilor care se simt excluşi de pe piaţa imobiliară.
Executivul spaniol va investiga locuinţele listate pe platforme precum Airbnb şi Booking pentru a verifica dacă au autorizaţiile necesare, a anunţat ministrul Drepturilor sociale, Pablo Bustinduy.
„Dacă o locuinţă nu are autorizaţia pentru turism, publicitatea pe platformele online ar trebui să fie ilegală şi în consecinţă pedepsită”, a spus Pablo Bustinduy într-un interviu pentru postul public de televiziune TVE.
Spania se chinuie să găsească un echilibru între susţinerea turismului, unul din motoarele economiei, şi răspunsul la îngrijorările localnicilor, care nu mai pot să îşi permită să închirieze o locuinţă, pentru că proprietarii preferă să le închirieze turiştilor străini.
Primarul din Barcelona, Jaume Collboni, a menţionat o creştere cu 68% a chiriilor în ultimul deceniu drept unul din argumentele pentru recentul său plan privind eliminarea tuturor contractelor de închiriere a locuinţelor pe perioade scurte în Barcelona până în 2028.
În replică, Apartur, o asociaţie care îi reprezintă pe proprietarii de apartamente închiriate în scop turistic, susţine că măsura este echivalentă cu o expropriere, în timp ce Curtea Constituţională din Spania analizează dacă măsura este una legală.
La rândul său, premierul Pedro Sanchez a anunţat recent că guvernul va pune la punct un registru al proprietăţilor închiriate în scop turistic, în ideea de a limita numărul locuinţelor scoase la închiriere.
Locuitorii din Barcelona, Insulele Canare şi Malaga au protestat în ultimele săptămâni faţă de creşterea numărului de locuinţe închiriate în scop turistic, în condiţiile în care în aceste zone preferate de turişti muncitorii sezonieri din industria ospitalităţii au probleme în a-şi găsi spaţii de cazare, şi mulţi sunt nevoiţi să doarmă în rulote şi chiar şi în automobile.
Situații identice se regăsesc și în Paris și Berlin, ca să menționăm două mari orașe europene. La fel se întâmplă și în SUA, la New York autoritățile interzicând încă din septembrie 2023 închirierile pe termen scurt.
CITEȘTE ȘI: