Viața bate filmul! Povestea primului om din istoria lumii care a trăit fără inimă

Publicat: 10 01. 2023, 17:23
Actualizat: 10 01. 2023, 17:27
Sursa FOTO: Focus Forward Films

În ultimii ani, medicina modernă ne-a oferit totul, de la vaccinuri noi pentru a ne proteja de bolile mortale până la tratamente inovatoare pentru cancer. Ne-a oferit speranță în nenumărate ocazii, inclusiv în 2011, când medicii au dezvăluit un dispozitiv care ar putea permite unui om să trăiască fără inimă, unul dintre cele mai importante organe ale corpului.

După zeci de ani de încercări și erori în rândul chirurgilor care încercau cu disperare să creeze o mașină care să nu se descompună sau să nu provoace cheaguri de sânge și infecții, doi medici de la Texas Heart Institute au dezvoltat un dispozitiv care folosește rotoare care se învârt pentru a pompa sânge în corp fără bătăi ale inimii.

Primele teste au fost făcute pe un vițel

Dr Billy Cohn și Dr. Buz Frazier au testat pentru prima dată ideea la un vițel de opt luni numit Abigail, îndepărtându-i inima și înlocuind-o cu succes cu două pompe centrifuge, care au circulat sângele prin ea.

După ce s-au antrenat pe 38 de viței, Cohn și Frazier au trecut la studiile pe oameni – selectând un bărbat de 55 de ani pe nume Craig Lewis, care suferea de amiloidoză, o boală autoimună rară care provoacă acumularea de proteine ​​anormale și, la rândul său, insuficiență cardiacă, renală și hepatică rapidă.

Inima lui Lewis a fost atât de afectată încât medicii i-au dat aproximativ 12 ore de trăit, moment în care soția sa Linda a sugerat ceva drastic.

„A vrut să trăiască, iar noi nu am vrut să-l pierdem. Nu știi niciodată cât timp ai, dar a meritat”, a spus aceasta, potrivit ladbible.com.

Sursa FOTO: Captură ABC News

În martie 2011, ea i-a abordat pe Cohn și Frazier, care i-au îndepărtat inima soțului ei și au instalat dispozitivul artificial.

 „Am ascultat și a fost un zumzet, ceea ce este uimitor. Nu avea puls”, mai spune Linda.

Ea a spus că soțul ei, care a lucrat în Houston, întreținând vastul sistem de pompe de apă uzată al orașului, ar fi apreciat inima fără puls, realizată din diverse materiale, Cohn explicând: „Dacron pe interior și fibră de sticlă impregnată cu silicon pe partea de jos. în afară. Există o cantitate moderată de chestii artizanale aici.”

Medicii au spus că pompa cu flux continuu ar trebui să dureze mai mult decât alte inimi artificiale și ar cauza mai puține probleme.

„Ne uităm la toate animalele, insectele, peștii, reptilele și cu siguranță toate mamiferele și vedem o circulație pulsatilă”, a adăugat Cohn.

„Și astfel, toate cercetările timpurii și toate eforturile timpurii au fost îndreptate către realizarea de pompe pulsatile”, mai spune el.

Sursa FOTO: Texas Heart Institute

Singurul motiv pentru care sângele trebuie pompat ritmic în loc de continuu este până la țesutul inimii.

Cohn a continuat: „Puslatilitatea fluxului este esențială pentru inimă, deoarece poate obține hrană doar între bătăile inimii. Dacă elimini asta din sistem, niciunuia dintre celelalte organe nu pare să-i pese prea mult”.

După procedură, Lewis s-a trezit și a început să-și revină.

Cu toate acestea, starea lui a început să se deterioreze atunci când boala i-a atacat ficatul și rinichii și, din păcate, a murit în luna aprilie a acelui an.

Dar a reușit să trăiască mai mult de o lună cu această inimă fără puls, medicii săi spunând că pompele au funcționat impecabil.