Prima pagină » Actualitate » Viața după COVID. Ce trebuie să facă pacienții, pentru a nu rămâne cu plămânii afectați

Viața după COVID. Ce trebuie să facă pacienții, pentru a nu rămâne cu plămânii afectați

Viața după COVID. Ce trebuie să facă pacienții, pentru a nu rămâne cu plămânii afectați
Viața după COVID. Ce trebuie să facă pacienții, pentru a nu rămâne cu plămânii afectați / Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

Lupta anti-COVID nu se termină după ce pacientul scapă de infecție, ci poate continua ani la rând. Ce poate face acesta pentru a-și proteja plămânii deja afectați de coronavirus?

Lupta cu COVID lasă cicatrici adânci. În recuperarea după infecție ajută foarte mult gimnastica respiratorie, spun specialiștii, citați de stirileprotv.ro.

Astfel, programul de recuperare a mușchilor care asigură respirația îmbunătățește respirația post-infecția COVID.

„Mușchiul diafragmă, foarte important”

„Muşchiul diafragmă e un muşchi important, prin reeducarea lui putem să compensăm o deficienţă de respiraţie – cum ar apărea într-o fibroză pulmonară.”, spune kinoterapeutul Gelu Cosma.

„Organismul încearcă să înlăture drama pulmonară”

„Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară şi apar cicatricile – aşa se întâmplă şi când te tai pe piele”, explică medicul primar radiologie Dana Nedelcu.

„Lipsa tratamentului face fibroza ireversibilă”

„Se poate iniţia tratament după ieşirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde, în medie cam o lună de zile. Fibroza pulmonară poate persista –au arătat şi studiile, până la 3-6 luni – iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibilă”, spune medicul specialist pneumologie Iulia Filipescu.

Mergeți la controlul post-COVID!

Fibroza pulmonară scade funcția plămânilor pe viață. Plămânii sunt însă strâns legați de inimă. „Plămânii înconjoară inima, totul este intim legat în corpul nostru. Nu se poate că plămânul să fie afectat, să aibă fibroză, şi inima să stea bine merci, va suferi.”, avertizează dr. Dana Nedelcu.

Chiar dacă au scăpat de COVID, pacienții sunt sfătuiți să meargă imediat la o evaluare imagistică a plămânului (CT pulmonar nativ). Astfel, vor avea șansa să li se administreze un tratament post-COVID, pentru a reduce riscul deteriorării plămânilor, pe termen lung.

Valeriu Gheorghiță: Imunitatea determinată de vaccinul anti-COVID-19 va dura mai mult de un an

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, este de părere că vaccinul anti-COVID-19 declanșează o imunitate care poate dura cel puțin un an.

Doctorul Valeriu Gheorghiță a susținut într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 21 februarie, că până în prezent se pare că răspunsul imun obținut în urma vaccinului este „cât se poate de bun” timp de opt luni.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și