Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen, iar o așa-zisă problemă a frontierelor a fost repetată cu obstinație. Numai că, atunci când sunt aduse în context informațiile oficiale despre ”treceri neînregistrate” ale frontierei, apar semne de întrebare care dau de gândit și nu susțin părerea ministrului de interne al Austriei.
Werner Kogler, vicecancelarul Austriei, susține că – dacă există probleme legate de cererile de azil și aderarea la Spațiul Schengen – aceste probleme se află, de fapt și de drept, în Ungaria.
”Problemele legate de dezbaterea privind azilul și Schengen se află de fapt în Ungaria”, afirmă vicecancelarul austriac ecologist Werner Kogler.
Mergând pe ”logica” ministrului de Interne al Austriei, vicecancelarul Werner Kogler este tranșant și afirmă că, în ultimă instanță, chiar Ungaria ar trebui să fie scoasă din Schengen, și asta pentru că ”majoritatea trecerilor neînregistrate spre Austria au loc de acolo”.
“Dacă ar fi să ne ținem de logica ministrului de Interne, atunci Ungaria ar trebui să fie scoasă din Schengen. Pentru că majoritatea trecerilor neînregistrate spre Austria au loc de acolo”, susține vicecancelarul austriac.
În ceea ce privește dreptul de veto al Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen, acesta și-a reiterat dorința ca o soluție să poată fi găsită în prima jumătate a anului 2023.
”Acest lucru trebuie făcut în timpul președinției suedeze a Consiliului sau în semestrul următor. Mai mult, și Țările de Jos să poată fi convinse. În general, problema ar putea fi mai bine rezolvată dacă în țările în cauză ar fi îndeplinite alte condiții”, a mai spus Werner Kogler.
Pe de altă parte, ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) și-a menținut poziția negativă în mai multe interviuri oferite presei. Ceea ce este necesar este o protecție a frontierelor externe care să funcționeze din punct de vedere tehnic și juridic, a declarat el în Die Presse.
“Experții trebuie să spună cum funcționează tehnic protecția frontierelor. Zid sau gard – aceasta este o discuție filosofică. Trebuie să funcționeze”. În același timp, el a subliniat pentru Salzburger Nachrichten că numai atunci ar putea fi extins spațiul Schengen.
Citește și: