Vicepremierul Ungariei la Congresul UDMR: Dacă am reușit să încheiem o colaborare cu sârbii, atunci de ce nu putem și cu România?

Publicat: 17 09. 2021, 16:37

Congresul UDMR, desfășurat vineri la Sângeorgiu de Mureş, a reunit lideri politici de la Budapesta, printre care vicepremierul Ungariei și vicepreşedintele principalului partid de guvernământ, FIDESZ. Unul dintre subiectele discutate a fost sprijinul pe care îl acordă formațiunii politice UDMR, dar și despre colaborarea dintre guvernele de la Budapesta și București.

Cel de-al XV-lea Congres al Uniunii Democrate Maghiare din România se va desfăşura vineri la Sângeorgiu de Mureş.

În ceea ce privește relațiile României cu Ungaria, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat că a reuşit să încheie o colaborare strânsă cu cei șapte vecini, însă excepția o face România.

O relație strânsă a Ungariei există și cu guvernele care fac parte din grupul de la Vișegrad.

Acesta s-a întrebat că dacă s-a reuşit încheierea unei colaborări cu sârbii, de ce nu s-ar putea încheia una şi cu România.

„Mâna noastră stă întinsă şi contăm pe rolul UDMR pentru sprijinirea relaţiilor româno-maghiare. Dumnezeu să binecuvânteze maghiarii din Transilvania, să binecuvânteze Transilvania şi UDMR”, a mai spus vicepremierul maghiar.

Vicepreşedintele partidului FIDESZ, Novak Katalin, care este şi ministru al Familiei în guvernul de la Budapesta, a declarat vineri, în deschiderea celui de-al XV-lea Congres al UDMR, că maghiarii din Transilvania pot conta pe ajutorul partidului de guvernământ şi al guvernului de la Budapesta.

„Sunt aici cu dumneavoastră ca să spun, împreună cu dumneavoastră, că suntem împreună pentru familie. De aici, din Sângeorgiu de Mureş, vrem să le spunem tinerilor, da, suntem aici, puteţi conta pe noi, puteţi conta pe guvernul maghiar. Creştem numărul creşelor, creştem sprijinul pentru copiii nou născuţi în familiile maghiare, pentru că dorim să ştie toţi maghiarii că pot conta pe noi şi noi contăm pe ei”, a declarat Novak Katalin.

Va fi dezbătut şi aprobat Programul „Împreună pentru familie”, o propunere a UDMR prin care se urmăreşte o regândire a sistemului de susţinere a familiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, joi, în cadrul Conferinţei Aleşilor Locali ai Uniunii de la Târgu Mureş, că Programul „Împreună pentru familie” nu este o chestiune ideologică, ci este baza tuturor politicilor naţionale.

Printre participanţii la Congres se numără premierul Florin Cîţu şi vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt.

Cîțu, la congresul UDMR: Vom sta la guvernare 4 ani

Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, înainte de începerea congresului UDMR la care a fost invitat, că se bazează pe Uniunea Democratică a Maghiarilor din România în această guvernare și că se așteaptă să „vadă un festival al democrației cu adevărat”.

Totodată, el a spus că a acceptat o provocare a liderului Kelemen Hunor pentru a rămâne împreună la guvernare patru ani de zile.

„Un mesaj foarte clar, să rămână la fel de pragmatic cum a fost și până acum. Să rămână același partener puternic pe care eu mă bazez în această guvernare.

Mă aștept să vedem un festival al democrației cu adevărat aici la UDMR, pentru că la alte partide s-a ajuns la festivalul ridicolului”, a spus Florin Cîțu, la sosirea la congresul UDMR care se ține la Sângeorgiu de Mureș.

În cadrul congresului, Kelemen Hunor a afirmat că, după 2008, niciun guvern nu a reuşit să îşi ducă mandatul la bun sfârşit.

În replică, Florin Cîțu a spus că a auzit provocarea și că actualul guvern va „rupe ciclul din 2008”.

„Am auzit provocarea, domnule președinte, dragă Hunor. Vom sta la guvernare patru ani de zile. Acesta e guvernul care rupe ciclul din 2008.

La Congres vor mai fi prezenţi şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, precum şi alţi lideri de formaţiuni politice din România, Ucraina, Croaţia şi Serbia.