Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea susține că săptămâna viitoare va fi adoptată Ordonanța prin care se vor comasa instituțiile – DECLARAȚII EXCLUSIVE
Gabriel Zetea a vorbit, pentru GÂNDUL, despre planurile Guvernului Ciolacu de comasare a instituțiilor. Vicepreședintele PSD susține că, într-o săptămână, Ordonanța care prevede comasarea instituțiilor ”va fi adoptată cu termene foarte clare și precise”. Zetea mai spune că ”în subordinea autorităților locale, orice instituție care are mai puțin de 50 de angajați va fi comasată”.
Un alt aspect menționat de vicepreședintele social-democraților este că reducerea cheltuielilor bugetare este urgentă, astfel încât deficitul bugetar să fie conform țintei impuse de Comisia Europeană.
Gabriel Zetea a dorit să puncteze faptul că Marcel Ciolacu este cel care a luat decizia comasării, în ciuda promisiunilor liberalilor în acest sens.
Vicepreședintele PSD a menționat că viitoarea comasare va include atât instituții aflate în subordinea Guvernului, cât și a Parlamentului, dar și a autorităților locale. Astfel, se va reduce numărul de posturi în fiecare instituție în parte.
Vor fi comasate instituții publice, autorități, agenții naționale, instituții deconcentrate de la nivelul județelor, atât de la cele care aparțin și sunt în subordinea Guvernului, cât și unele care sunt în subordinea Parlamentului și altele care sunt în subordinea autorităților locale. Se va stabili un procent, un cuantum de minim 20% și o reducere de cel puțin 15% a posturilor după comasare. Adică se va face o reducere a numărului de posturi în fiecare instituție în parte prin această comasare”, a explicat Gabriel Zetea care sunt planurile de reducere a numărului angajaților din instituții.
”În subordinea autorităților locale, orice instituție care are mai puțin de 50 de angajați va fi comasată cu altă instituție”
Vicepreședintele PSD a mai spus că Guvernul dorește să comaseze fiecare instituție care are sub 50 de angajați, astfel încât, ulterior comasării, autoritățile locale să poată beneficia de fonduri mai mari.
La nivel local, cred că această comasare va fi și mai importantă, cel puțin la nivelul instituțiilor deconcentrate. Vă dau un exemplu. În fiecare județ, în subordinea Ministerului Muncii sunt patru instituții deconcentrate, este Inspectoratul Teritorial de Muncă, AJOFM, Casele de Pensii și AJPIS. Toate aceste patru instituții se vor transforma în una singură și la nivelul, cel puțin al posturilor unice, nu va mai fi nevoie de patru posturi distincte, ci de unul singur, care va face munca într-o direcție a muncii județene, de exemplu.
În subordinea autorităților locale, orice instituție care are mai puțin de 50 de angajați va fi comasată cu altă instituție, pentru a se crea cumva o mai mare disponibilitate a fondurilor publice alocate autorităților locale”, a detaliat Gabriel Zetea.
Ordonanța ar trebui adoptată săptămâna viitoare. ”Acum avem nevoie să facem reduceri de cheltuieli bugetare”
Prezentând viitoarea comasare a instituțiilor ca fiind ”prima reformă administrativă a statului român în ultimii 30 de ani”, Gabriel Zetea susține că nevoia reducerii deficitului bugetar este una urgentă, motiv pentru care ar trebui ca, săptămâna viitoare, ordonanța să fie adoptată de Guvern.
Acum, imediat, într-o săptămână, sperăm că această ordonanță va fi adoptată, cu termene foarte clare și precise. În acest an, instituțiile publice, ordonatorii principali de credite vor trebui să le respecte.
Avem o problemă cu deficitul bugetar în acest an. De două luni de zile este guvern cu prim-ministru PSD. Deficitele mari vin din anul 2020 încoace, dar, în acest an, ne-am angajat în fața Comisiei Europene că ne vom încadra în ținta de deficit. Deci, acum avem nevoie să facem reduceri de cheltuieli bugetare, și nu după alegeri. Ne-am angajat că suntem un partid responsabil, aflat la guvernare și un partener de încredere al Comisiei Europene”, a transmis vicepreședintele PSD despre necesitatea reducerii cheltuielilor de la buget cât mai repede, pentru ca România să se încadreze în țintele europene.
Marcel Ciolacu face în două luni ce nu a reușit PNL în 4 ani, susține Gabriel Zetea
Vicepreședintele PSD a afirmat că Marcel Ciolacu face în două luni de mandat ceea ce PNL nu a reușit în patru ani. Gabriel Zetea și-a atacat colegii de Coaliție, susținând că deși aceștia au declarat că vor un aparat de stat mai suplu, măsuri de reducere a personalului din instituții sunt luate tot de actualul premier.
PNL a avut prim-miniștrii în ultimii patru ani de zile în România. Niciunul n-a reușit să ia măsuri în patru ani de zile, cât a reușit Marcel Ciolacu în două luni de zile. Fie că vorbim despre reforma asumată a pensiilor speciale, (…) fie că vorbim de lupta cu inflația și cu deficitele bugetare.
Au tot crescut deficite bugetare în ultimii patru ani. De-abia în ultimele două luni s-a luat prima măsură cu adevărat importantă de reducere a fiscalității, prin adoptarea Ordonanței care scade prețul alimentelor de bază, prețurile la raft pentru populație, iar asta va duce și mai jos inflația. Eu nu am văzut Partidul Național Liberal să aibă curajul pe care l-a avut Marcel Ciolacu”, a atacat Gabriel Zetea guvernarea liberală.
Comasarea instituțională a reprezentat o temă clamată și de liberali, dar pe care tot Marcel Ciolacu o pune în practică, susține Gabriel Zetea.
Și-ar fi dorit Partidul Național Liberal această reformă a statului pe care dreapta politică o tot clamează în România de foarte mulți ani de zile: vrem un stat mai suplu, vrem cheltuieli reduse ale statului român. N-au reușit să o facă patru ani de zile și uite că o face acum Marcel Ciolacu”, a mai spus Zetea.
Eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate
Această reformă instituțională promisă de Guvernul Ciolacu a început prin intenția eliminării a 200.000 de posturi bugetare neocupate.
”Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții. Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat.
În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat, în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența.
Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadru legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat”, a promis premierul Marcel Ciolacu, legat de reducerea numărului de angajați din instituțiile de stat.