Victimele agresiunilor sexuale vor putea depune şi sesizări anonime, a declarat, miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Alt subiect cu care eram datori în fața opiniei publice este modificarea legislației pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime, a afirmat Ciolacu.
Pentru ca sesizarea să poate fi examinată și soluționată, trebuie să conțină indicii referitoare la fapte de hărțuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.
Venim și cu norme ce permit universităților și altor instituții, inclusiv unităților de învățământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen, a completat șeful Executivului.
Modificările legislative vor fi incluse în Ordonanța Guvernului nr. 27/2002, ce reglementează activitatea de soluționare a petițiilor.
Noul articol prevede că sesizările anonime referitoare la hărțuire sexuală sau morală vor fi analizate de către persoane responsabile sau comisii specializate. Dacă aceste sesizări indică fapte penale, autoritățile competente vor fi sesizate de îndată.
„Art. I – La articolul 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 1 februarie 2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 233/2002, cu modificările ulterioare, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, respectiv alineatele (2) – (4), cu următorul cuprins:
(2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazul petițiilor anonime sau a celor în care nu sunt menționate datele de identificare a petiționarului și care se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală.
(3) Petițiile prevăzute la alin.(2) sunt supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, în conformitate cu metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale, aprobată prin hotărâre a Guvernului.
(4) Dacă în urma analizării petițiilor prevăzute la alin. (2) rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă, sau, după caz, președintele Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul oficial.
Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parlament, iar în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare, Guvernul va aproba metodologia necesară pentru implementarea noilor dispoziții.
CITEȘTE ȘI: