Victimele de la internatul din Odorheiu Secuiesc vor primi ajutoare de urgență din partea Guvernului. Între timp, David, băiatul care a murit îngropat sub dărâmături, va fi înmormântat joi.
UPDATE. Anunțul oficialilor din Guvern
„Este puținul pe care îl face poate face guvernul în regim de urgență în urma acelei tragedii și, de asemenea, transmitem condoleanțe și empatia noastră pentru cei afectați de evenimentul de acolo”, a spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de Guvern.
ȘTIRE INIȚIALĂ.
Este vorba despre un ajutor de câte 8.000 de lei pentru cele două fete rănite. Adolescenta aflată în comă și familia tânărului care și-a pierdut viața vor primi câte 10.000 de lei de la statul român.
David avea 17 ani și urma să împlinească 18 ani de Crăciun, Un munte de vise mărețe spulberate în numai câteva secunde. Băiatul terminase cursurile și intrase în internatul liceului, alături de alte colege. Însă, a fost pentru ultima dată când a văzut lumina zilei.
Adolescentul de 17 ani era crescut doar de mamă. Pe 25 decembrie, chiar de Crăciun, ar fi împlinit 18 ani. Din păcate, nu își va sărbători petrecerea de majorat, ci înmormântarea.
David va fi înmormântat joi.
Laszlo Szilveszter Sandor, proprietarul firmei care executa proiectul de la clădirea internatului liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, a fost plasat sub control judiciar. Magistraţii au respins propunerea de arestare.
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror. Procurorii ceruseră arestarea preventivă a bărbatului.
Marţi, în urma audierii mai multor persoane, faţă de administratorul firmei a fost luată măsura reţinerii, pentru 24 de ore. Bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. De asemenea, este acuzat că era șef de șantier și diriginte de șantier în același timp, lucru interzis de lege.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, bărbatul a coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavaţie şi nu a respectat cotele prevăzute în proiect.
Totodată, a dispus angajaţilor să sape până în partea de jos a fundaţiei, peste 2 metri, deşi adâncimea maximă prevăzută în proiect era de maxim 1,10 metri, faţă de cota terenului actual înaintea începerii lucrărilor, susţin surse apropiate anchetei.
Întrebat cine a decis să se sape până în fundaţie, bărbatul a recunoscut că el a fost cel care a luat această decizie şi că voia să termine mai repede lucrarea, pentru că venea iarna. El a afirmat că a dat ordin pentru realizarea săpăturilor, luni, iar acestea au fost făcute cu un excavator şi susține că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi.
Muncitorul care a efectuat săpăturile le-a relatat jurnaliștilor că a văzut cum de sus cade o bucată de tencuială, iar apoi, în doar câteva secunde, tot zidul s-a prăbuşit.
Conform autorizaţiei de construire emise de Primăria Odorheiu Secuiesc, muncitorii nu aveau voie să facă săpături la mai puţin de doi metri de imobil.
Vă recomandăm să citiți și: