Prima pagină » Actualitate » Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM, explică ce se află în spatele campaniei pentru interzicerea finanțării partidelor politice de către stat, susținută de AUR și USR: „Folosește companiilor puternice și serviciilor”

Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM, explică ce se află în spatele campaniei pentru interzicerea finanțării partidelor politice de către stat, susținută de AUR și USR: „Folosește companiilor puternice și serviciilor”

Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM, explică ce se află în spatele campaniei pentru interzicerea finanțării partidelor politice de către stat, susținută de AUR și USR: „Folosește companiilor puternice și serviciilor”

Victor Alistar, reprezentant al societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a explicat de ce este necesar mecanismul finanțării partidelor politice din bani publici, pentru a preveni situația în care acestea primesc „finanțare particulară”  de la entități care „apoi cer un beneficiu particular”. El a explicat de ce partidele care susțin varianta de a nu fi finanțate de stat, precum AUR sau USR, dau dovadă de „ipocrizie” când pretind că se pot finanța din cotizații.

Reprezentantul Transparency Internațional a enunțat câteva situații ipotetice care s-ar putea crea dacă partidele nu ar mai beneficia de finanțare de la bugetul de stat.

”Eu vin și fac o finanțare, din industria de energie, la partidul politic și-l vreau în Autoritatea de Reglementare (ANRE) pe X. Este posibil! Care este mecanismul? Grupurile parlamentare propun și plenul Parlamentului dispune. Prin vot, prin negocieri, ș.a.m.d. Păi asta trebuie să fie absolut interzis ca partidul politic, care se manifestă democratic și constituțional, prin grup parlamentar constituit la nivelul uneia dintre cele două Camere sau în amândouă, să-și manifeste opțiunea de a numi administratori în puterea executivă, cum numește și Guvernul per ansamblu, chiar dacă sunt autorități autonome. Păi și el să primească bani de la persoane care au interese de reglementare în piață? Este exclus! El primește de la bugetul de stat. De ce? La bugetul de stat contribuim noi, contribuabilii, noi beneficiem de legiferare, inspecție, reglementare și alocare de resurse, ca interes general, nu ca interese particulare. Păi eu când fac finanțare particulară și apoi cer un beneficiu particular am privatizat noi statul? Da, l-am privatizat! Deci este contra logicii într-un sistem democratic să finanțez partidele din alte zone decât din zona pe care o deservesc”, a declarat Alistar într-un interviu pentru DCNews.

Alistar: ”Este ipocrizie, din cotizații nu ai cum să te finanțezi din două motive”

După ce jurnalistul Val Vâlcu a remarcat că partidele ce susțin varianta de a nu fi finanțate de stat, precum AUR sau USR, mai vin cu varianta finanțării din cotizații, Victor Alistar, de la Transparency Internațional, a explicat de ce nu crede că se susține acest scenariu.

”Este ipocrizie, din cotizații nu ai cum să te finanțezi din două motive. Cotizațiile la partidele politice se colectează într-o proporție de maximum 20%. Toate prevăd sancțiunea excluderii din partid. Nu-ți permiți excluderea din partid a membrilor de la organizațiile locale, pentru că ai nevoie de militanți care să te sprijine la alegeri, ai nevoie de forță de propagare. Acesta este un motiv, că nu se colectează. Al doilea motiv este că nu ajunge! Partidele politice ar trebui, într-o societate normală, să aibă laboratoare de politici publice, chiar dacă avem și la Guvern. Pentru asta, e nevoie de experți și de specialiști, care sunt angajați și mă duc cu contractul lor la Revisal, da? Îi angajez la organizațiile de partid, da? Nu folosesc experții proprii, de i-am numit funcționari în deconcentrate, pentru că nu mai am voie conform Codului Administrativ, statutului funcționarului public, care e cuprins în Cod. Atunci, am nevoie de finanțări de genul acesta, or acelea nu sunt asigurate din cotizații. Am nevoie de capital ca ele să funcționeze ca adevărate laboratoare de analiză a interesului public”, a mai explicat Alistar.

Ce entități private ar beneficia de sistarea finanțării publice a partidelor politice

Victor Alistar a explicat cui folosește opoziția partidelor așa-numite ”anti-sistem” față de finanțarea de stat.

”Din punctul meu de vedere, folosește companiilor care au capital și capacitate financiară să aibă experți. Deci folosește companiilor, celor puternice, folosește serviciilor, pentru că partidele slabe n-au capacitatea nici de influență, nici de analiză. Mai folosește partidelor anti-sistem, care, în loc să dezvolte cultura civică sau democratică, se bazează pe frustrarea unei largi pături de populație, legitimă în anumite situații, încercând să le atragă, dar fără să se uite că dau foc la casă în speranța că vor câștiga ce? O ruină?”, a mai spus reprezentantul societății civile în CSM.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și