Fostul ministrul al Sănătății, Victor Costache, revine în Guvern. El va fi consilierul onorific al premierului Florin Cîțu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
Decizia privind desemnarea lui Victor Costache în funcția de consilier onorific al premierului Florin Cîțu apare în Monitorul Oficial al României de luni, scrie Mediafax.
Potrivit documentului, funcția lui Costache nu este remunerată. Victor Costache a fost ministru al Sănătății în momentul în care s-a diagnosticat primul caz de coronavirus în România și a demisionat la sfârșitul lunii martie 2020.
La acea vreme, șeful Guvernului, Ludovic Orban, anunța că Victor Costache a demisionat „din motive personale, dar și profesionale”. El a fost înlocuit de Nelu Tătaru.
Anterior demisiei, Costache anunțase că dorește să testeze „toți bucureștenii” în pandemia de Covid.
Victor Costache este doctor în științe medicale și unul dintre cei mai apreciați chirurgi specializați în Chirurgie cardiovasculară din țara noastră.
Un singur pat de Terapie Intensivă, complet dotat cu aparatură de ultimă generație, poate salva cel puțin 12 vieți în 3 luni, iar fondurile publice cât și cele private (campaniile de donație ale companiilor) ar trebui să prioritizeze aceste nevoi acute din spitale, explică fostul ministru al Sănătății Victor Costache, într-un interviu exclusiv pentru GÂNDUL.RO, în aprilie 2020. “Ar trebui privilegiate metodele moderne de tratament ale formelor severe de infectare cu COVID-19”, subliniază acesta.
Mare parte din secțiile de terapie intensivă din spitalele din România au fost “ignorate” când vine vorba de finanțare și modernizare. Acesta este motivul pentru care nici jumătate din paturile de Terapie Intensivă nu au ventilatoare de ultimă generație. “În România există, teoretic, 2.653 de paturi de terapie intensivă, evident nu toate aceste paturi sunt dotate cu ventilatoare. Statisticile noastre arată undeva între 1.290 și 1.360 de ventilatoare. Multe sunt, din nefericire, depășite iar cele de ultimă generație nu sunt uniform distribuite la nivel național și remarcăm situații paradoxale – Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, ce a fost de la început în linia întâi și a tratat un număr important de pacienți, nu are secție de terapie intensivă, Spitalul Victor Babeș din București are numai 9 ventilatoare din care 3 sunt depășite”, explică fostul ministru.