Europarlamentarul Victor Negrescu a povestit pentru GÂNDUL cum au decurs discuțiile dintre premierul Marcel Ciolacu și oficialii germani, în cadrul delegației de la Berlin. ”Olaf Schoz, în declarația sa de presă s-a angajat să se implice personal în aceste demersuri, în încercarea noastră comună de a convinge guvernul din Austria să-și schimbe poziția vizavi de acest subiect” susține acesta. Deși semnalul oferit României de cancelarul german este unul pozitiv, europarlamentarul care a făcut parte din delegația premierului îndeamnă totuși la prudență în ceea ce privește o posibilă viitoare aderare. ”Facem pași, însă suntem în continuare prudenți în a ne asuma o dată anume”, a menționat Negrescu.
În urma discuțiilor cu oficialii germani, printre care și cancelarul Olaf Scholz, avute de premierul Marcel Ciolacu, europarlamentarul Victor Negrescu în calitate de membru al delegației a povestit pentru GÂNDUL cât de aproape, sau nu, este România de aderarea la Schengen:
”Mesajul dat de cancelarul german Olaf Scholz este unul important în ceea ce înseamnă procesul de aderare la spațiul Schengen, pentru că reconfirmă sprijinul pe care România îl are din partea Germaniei la cel mai înalt nivel.
Mai mult decât atât, Olaf Scholz, în declarația sa de presă s-a angajat să se implice personal în aceste demersuri, în încercarea noastră comună de a convinge guvernul din Austria să-și schimbe poziția vizavi de acest subiect. În același timp, vă pot spune că este evident pentru toată lumea, și pentru noi și pentru partea germană, că astăzi este vorba de o decizie politică dictată de agenda politică internă din Austria și automat lucrurile depind inclusiv de acest context politic național din Austria” a punctat Victor Negrescu faptul că deși mesajul lui Olaf Scholz este unul încurajator, decizia îi va aparține tot Austriei.
Europarlamentarul a menționat importanța faptului că ”avem deja înscrierea în programul președinției spaniole a acestui obiectiv”. Astfel, aderarea României la spațiul Schengen va fi repusă pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI.
”Este un lucru la care am lucrat deja de foarte multe luni. Chiar cu dumneavoastră discutasem acest aspect în urmă cu câteva luni, ca urmare a contactelor între premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul spaniol și ca urmare a vizitei pe care a făcut-o în Spania și iată că lucrurile se confirmă.
Facem pași, însă suntem în continuare prudenți în a ne asuma o dată anume, dar creăm premisele pentru o nouă discuție și sperăm noi, în măsura în care guvernul din Austria ar trece peste aspecte de politică internă, să putem să avem și o perspectivă mai optimistă privind aderarea la Spațiul Schengen” a transmis europarlamentarul.
În ceea ce privește prezența trupelor germane pe teritoriul României, Victor Negrescu a specificat că este vorba despre o sporire a participării Germaniei la misiunile NATO, din România:
”În primul rând, avem o serie de decizii la nivel NATO care presupun participarea cu forțe militare în România din partea statelor aliate.
Germania deja ne sprijină pe zona de poliție aeriană și ambiția României, exprimată de premierul Marcel Ciolacu, este să avem o participare mai consistentă din partea Germaniei la toate misiunile NATO din România, fie că vorbim de poliția aeriană, fie că vorbim de trupe. Deja în România se află trupe ale statelor aliate care asigură protecția flancului estic. Guvernul din Germania a anunțat recent instalarea unor capabilități militare și a unor trupe în țările baltice și, evident, în contextul acesta, România și-a exprimat disponibilitatea în a găzdui trupe germane. Tot în logica prezenței militare definite în cadrul NATO, aceste aspecte și nu doar aceste aspecte, urmează să fie discutate la viitoarea reuniune NATO. Vom vedea acolo în ce măsură pe viitor putem să vorbim de o prezență din partea mai multor state în România în raport cu deciziile luate deja de NATO până în prezent” a explicat Victor Negrescu.
Consilierul onorific pentru politică externă al premierului Ciolacu a menționat care au fost întâlnirile programate în cadrul acestei vizite de lucru:
”Au fost mai multe întâlniri pe care le-am organizat în marja discuției dintre cancelarul german și premierul României. Am discutat cu diaspora românească, am discutat cu sectorul economic, am discutat cu industria de apărare, am avut întâlniri la Parlament cu reprezentanți ai tuturor familiilor politice reprezentate în Parlamentul german. Am încercat practic să arătăm că am ajuns la un nivel foarte înalt al cooperării noastre bilaterale și dorința noastră e să aprofundăm această colaborare„
Victor Negrescu a explicat și care este contextul în care evoluează relațiile româno-germane și ce viziune are statul român pentru a le intensifica:
”Premierul Marcel Ciolacu, în discuția cu cancelarul german a invocat posibilitatea de a crește la un nivel strategic această colaborare prin dezvoltarea unui plan de acțiune comun, practic a unui grup de lucru, în așa fel încât să avem o agendă comună pe subiectele de interes pentru ambele state.
Asta înseamnă un lucru extrem de important în contextul în care până acum nu avem un parteneriat strategic cu Germania. Evident, partenerii germani, trebuie să spun, nu au parteneriate strategice, au planuri de acțiune și de aceea noi am mers pe această logică. Există disponibilitate și sperăm să aprofundăm această discuție la cel mai înalt nivel în lunile următoare, în așa fel încât să reușim la nivel bilateral să avem relații reprezentative pentru nivelul nostru de ambiție comună” a declarat pentru GÂNDUL europarlamentarul român.
Aflat marți și miercuri în vizită de lucru la Berlin, Marcel Ciolacu a transmis faptul că ”relațiile economice dintre România și Germania au ajuns la un nivel record”.