Victor Ponta susține protestul avocaților, după condamnarea lui Robert Roșu în dosarul ”Băneasa”: ”Un Stat de Drept adevărat are nevoie de magistraţi şi de avocaţi în egală măsură”

Publicat: 21 12. 2020, 14:00
Actualizat: 21 12. 2020, 16:15
Victor Ponta susține protestul avocaților, după condamnarea lui Robert Roșu în dosarul ”Băneasa”: ”Un Stat de Drept adevărat are nevoie de magistraţi şi de avocaţi în egală măsură”

Avocații au protestat, astăzi, împotriva condamnării lui Robert Roșu, coleg de breaslă, în dosarul ”Băneasa”, iar primul politician care ia atitudine este Victor Ponta. Acesta susține demersul avocaților și spune că România are nevoie de magistrați independenți și de avocați care să fie feriți de abuzuri. 

Într-o postare de pe pagina sa de socializare, Victor Ponta rememorează momentul în care a fost inculpat penal și judecat pentru un contract desfășurat atunci când era avocat, în perioada 2007-2008.

Victor Ponta se declară solidar cu protestul avocaţilor de astăzi, aceștia susținând că, prin condamnarea lui Robert Roşu în dosarul Ferma Băneasa, se crează un precedent foarte periculos în justiţie.

„În anul 2015 am fost inculpat penal şi judecat pentru un contract de 2000 de euro/lună desfăşurat ca avocat în perioada 2007-2008! Din fericire Completul de 3 judecători de la ICCJ a decis în unanimitate achitarea, pentru că „faptele nu constituie infracţiune”.

Consider că un Stat de Drept adevărat are nevoie de magistraţi şi de avocaţi în egală măsură. Toţi având grijă să facă dreptate: vinovaţii să plătească, iar cei nevinovaţi să fie achitaţi”, a notat Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Avocații din Republica Moldova, solidari cu avocații din România

Și avocații din Republica Moldova sunt solidari cu confrații din România, în acest caz care a stârnit numeroase semne de întrebare.

Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, a făcut public un text în care își exprimă îngrijorarea față de o astfel de condamnare.

”Avocații din Republica Moldova au aflat, cu profundă îngrijorare și stupoare, despre condamnarea de instanța supremă a României a unui avocat, anterior achitat de Curtea de Apel Brașov, pentru exercitarea, în interesul clientului, a activităților specifice profesiei de avocat, prin redactarea de notificări, înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice. Înțelegem că avocatul nu a fost condamnat pentru fapte de corupție sau falsificare de documente. Avocatul a fost condamnat pentru exprimarea unor convingeri juridice în fața unor autorități, respectiv pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client”, menționează președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, potrivit uam.md.