Victor Rebengiuc, declarație emoționantă la moartea lui Mitică Popescu: „Un coleg minunat, un actor extraordinar pe care îl apreciam foarte mult. Regret, ne împuținăm pe zi ce trece, noi, ăștia care venim din secolul trecut”

Victor Rebengiuc, declarație emoționantă la moartea lui Mitică Popescu: Un coleg minunat, un actor extraordinar pe care îl apreciam foarte mult. Regret, ne împuținăm pe zi ce trece, noi, ăștia care venim din secolul trecut
Publicat: 03/01/2023, 19:33
Actualizat: 03/01/2023, 19:37

Mitică Popescu, unul dintre cei mai iubiți actori de film și de teatru din România, s-a stins din viață marți, la vârsta de 86 de ani. În cariera sa cinematografică, rămâne memorabil rolul lui Cocoșilă din filmul ”Moromeții”, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu. Contactat de Gândul, Victor Rebengiuc, un alt actor de excepție al României, a rostit cuvinte emoționante despre colegul său de generație.

“Sunt profund impresionant de dispariția lui Mitică. Era un coleg minunat, un actor extraordinar pe care îl apreciam foarte mult. Regret, ne împuținăm pe zi ce trece, noi, ăștia care venim din secolul trecut. Așa că, nu am decât regrete! 

Îmi aduc aminte că am avut o scenă împreună în Moromeții. În rest, nu am jucat împreună, nu am fost prieteni de familie, dar îl apreciam foarte mult ca actor”, a declarat actorul Victor Rebengiuc.

Mitică Popescu, o activitate de peste 50 de ani, timp în care a interpretat roluri memorabile, în sute de piese de teatru și în filme

Mitică Popescu și-a iubit cu ardoare meseria, dar mai presus de toate și-a iubit spectatorii care știau să îl răsplătească, de fiecare dată, cu ropote de aplauze, dar mai ales cu dragostea și admirația lor. Și-a interpretat magistral rolurile și și-a trăiat întotdeauna viața cu discreție și modestie. De data aceasta, cortina s-a lăsat fără spectatori și încă un mare actor a părăsit, pentru întotdeauna, scena vieții.

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul. (…) Ca şi medicii, noi ne-am îndrăgostit de meseria asta pentru că iubim lumea. Şi ca să ne iubească şi ei, trebuie să simtă că îi iubim. Eu de când eram mic am plecat cu ideea că eşti al tuturor şi al nimănui. Vezi finalul de spectacol – pleci transpirat, obosit şi singur. Seara următoare o iei de la început, dar finalul e acelaşi pentru toţi”, sunt cuvintele actorului Mitică Popescu, într-un articol de pe ziarulmetropolis.ro.

Marele actor s-a născut pe 2 decembrie 1936, în Bucureşti. În 1967, el a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, dar cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic.

  • Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.”
  • La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediţie a galei Premiilor UNITER, actorul Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Capitală.
  • Marele artist a fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Întreaga Carieră.

”De ce se trag clopotele, Mitică?” (1981) și ”Moromeții” (1987)

  • Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de excepţie în piesele de teatru ”Cititorul de contor” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ”Să îmbrăcăm pe cei goi” de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ”Maestrul şi Margareta” de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ”O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ”Pescăruşul” de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), ”Cum vă place” de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ”Sonata fantomelor” de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ”Şcoala femeilor” de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ”Viitorul e maculatură” de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ”Alex şi Morris” de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ”Colonia îngerilor” de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).
  • Filmografia sa mai include roluri în filme precum: ”Stejar, extremă urgenţă” (regia Dinu Cocea, 1973), ”Mere roşii” (regia Alexandru Tatos, 1976), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), ”Înghiţitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), ”Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), ”Căsătorie cu repetiţie” (regia Virgil Calotescu, 1985), ”Secretul armei…secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), ”Dulcea saună a morţii” (regia Andrei Blaier, 2003), ”Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), ”Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu, 2007) sau ”Umilinţă” (regia Cătălin Apostol, 2011), conform site-ului imdb.com.

CITIȚI ȘI:

Mitică Popescu a murit, la vârsta de 86 de ani. Actorul era internat la Spitalul Elias

A murit Mitică Popescu! Care au fost legăturile sale cu fotbalul și care e secretul dragostei declarate pentru Rapid

Alexandru Arșinel a murit, la vârsta de 83 de ani. Actorul era internat la Spitalul Universitar din Capitală, în secția de Terapie Intensivă

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump vs Kamala Harris. Garda Naţională, mobilizată în 15...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă,...
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică