Partidul de guvernământ din Georgia a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare organizate sâmbătă, 26 octombrie. Despre scrutinul din weekend, opoziţia pro-occidentală a spus că nu recunoaște „rezultatele false”.
Potrivit AFP, formațiunile din opoziție susțin că rezultatul alegerilor va îndepărta această ţară din Caucaz de aderarea la Uniunea Europeană şi o va aduce mai aproape de Rusia.
Potrivit datelor oficiale anunțate duminică dimineață de Comisia Electorală Centrală, formațiunea Visul Georgian a câștigat cu 54,08%, faţă de 37,58% cât au strâns cei din opoziție. Partidul este cu mult înaintea unei coaliţii de patru mişcări pro-europene, care au obţinut împreună un total de doar 38,26% din sufragii, conform rezultatelor oficiale parţiale.
„Nu recunoaştem rezultatele false ale acestor alegeri furate”, a reacționat Tina Bokuchava, șefa Mişcării Naţionale Unite, unul dintre cele patru partide din coaliţia de opoziţie.
Denunţând „o uzurpare a puterii şi o lovitură de stat constituţională”, Nika Gvaramia, liderul partidului Ahali, a declarat că „opoziţia a descifrat modelul de falsificare a alegerilor”. Mai mult, liderii opoziției spun că vor organiza proteste în marile orașe din țară, ceea ce ar putea duce la o adevărată criză în această țară.
Opoziţia acuză Visul Georgian, aflat la putere din 2012, de derivă autoritară pro-rusă şi de îndepărtarea Georgiei de UE şi NATO, la care intenţionează să adere.
„După cum arată rezultatele făcute publice de Comisia Electorală Centrală, Visul Georgian şi-a asigurat o majoritate solidă în Parlament”, le-a declarat jurnaliştilor secretarul executiv al partidului, Mamuka Mdinaradze.
Conform rezultatelor, partidul ar putea conta pe aproximativ 90 din cele 150 de locuri din legislativ.
Guvernul a anunțat înainte de alegeri că vrea să câştige trei sferturi din locurile din Parlament, ceea ce l-ar pune în poziţia de a opera modificări în Constituţia țării. Pe de altă parte, Bruxellesul a avertizat că şansele Georgiei de a adera la UE vor depinde de alegerile organizate în această fostă republică sovietică din Caucaz.
O altă cauză de tensiune cu Occidentul este recenta promulgare a unei legi care restricţionează puternic drepturile persoanelor LGBT+ în această ţară cu tradiţie creştin-ortodoxă.
Primul lider străin care a reacţionat după rezultatul alegerilor a fost premierul ungar Viktor Orban. El a salutat „victoria covârşitoare” a partidului de guvernământ.
Monitorizate de observatori internaţionali, alegerile au fost marcate de mai multe incidente, transmise pe scară largă online, cum ar fi o înregistrare video cu o bătaie într-o secţie de votare din Tbilisi sau încăierări la sediul Mişcării Naţionale Unite.
Tina Bokuchava, lidera MNU, i-a acuzat pe „bătăuşii” Visului Georgian că „se agaţă de putere şi subminează procesul electoral”. Mişcarea Naţională Unită este partidul fostului preşedinte Mihail Saakaşvili.
Dat fiind contextul geopolitic actual, Visul Georgian a făcut campanie ca fiind singurul partid capabil să prevină o viitoare „ucrainizare” a Georgiei.
CITEȘTE ȘI: