La Cotroceni se semnează Acordul între Guvernele României, Republicii Azerbaidjan, Georgiei și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. La eveniment participă alături de reprezentanții României și preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, premierul premierul Georgiei, Irakli Garibashvili şi premierul Ungariei, Viktor Orban.
În momentul de față, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023.
În configurația inițială, cablul va fi realizat în șase ani, va ajunge până în România și va avea o lungime de 1195 km, din care 1100 km submarin și 95 km terestru.
Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerțul regional de electricitate, va augmenta oportunitățile de export ale țărilor producătoare de energie electrică și va întări securitatea energetică în Europa și în regiunea Caucazului de Sud.
Acordul cuprinde, de asemenea, direcții concrete de cooperare, precum: transportul și furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan și Georgia, către Europa; aplicarea de noi tehnologii privind eficiența energetică și conservarea energiei; activități în domeniile producției, transportului și comerțului de energie regenerabilă și hidrogen verde; promovarea cooperării la nivelul autorităților și al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă și hidrogen verde; extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.
România va juca un rol important ca țară de tranzit și hub energetic regional pentru UE, Republica Moldova și Ucraina.
Premierul Nicolae Cuică a punctat în discursul său importanța participării Ursulei Von der Leyen la acest eveniment:
”Acest acord răspunde nevoii urgente de decarbonizare a sectorului energetic, sporind, în același timp, securitatea energetică.
Prezența dumneavoastră aici, doamnă președintă Von der Leyen, este, de asemenea, o confirmare a importanței strategice a acestui acord din perspectiva conectivității UE.”
Premierul a amintit și nevoia coeziunii europene în această perioadă de criză energetică, menționând disponibilitatea României de a-și pune resursele la dispoziția partenerilor:
”Pe timp de criză, trebuie să rămânem uniți și să punem laolaltă potențialul și resursele noastre.
România este angajată să investească în producția de energie și în infrastructura energetică, iar în cooperare cu partenerii noștri, vom promova securitatea energetică pentru statele noastre și pentru regiune.
Pe cale de consecință, România va juca un rol important ca țară de tranzit și hub energetic regional, oferind alternative vecinilor și partenerilor noștri din UE, dar și Republicii Moldova și Ucrainei.
Acordul de astăzi marchează un pas important înainte spre consolidarea cooperării noastre pe termen lung în domeniul energiei” a declarat Nicolae Ciucă.