Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Acrobații spectaculoase și demonstrații de elită la show-ul aviatic BIAS 2023. „Este foarte interesant, mă impresionează avioanele de luptă”

VIDEO | Acrobații spectaculoase și demonstrații de elită la show-ul aviatic BIAS 2023. „Este foarte interesant, mă impresionează avioanele de luptă”

Sute de oameni au venit, sâmbătă, la Bucharest International Air Show, cel mai mare show aviatic din România, desfășurat pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa ”Aurel Vlaicu”. Așii aviației civile și militare din România și alte state au oferit publicului un show inedit, cu acrobații spectaculoase și demonstrații de elită. În ciuda caniculei si a temperaturilor ridicate, publicul a fost extrem de încântat de evenimentul aerian, spunând că este “superb”, iar cei mici au fost extrem de încântați.

BIAS celebrează 100 de ani de la înființarea Aeroclubului României și 110 ani de existență a Forțelor Aeriene Române.

„Pentru ziua de astăzi, în cadrul celei de-a XIII-a ediție de BIAS, avem în expoziție elicopterul IAR-330 LRM, de la Baza Mihail Kogălniceanu. Elicopterul este configurat pentru public, pentru a observa configurația de căutare-salvare pe care o avem.

Avem și mitraliera în spațiu cargo, care este destinată pentru clauzele-suport, în cazul în care mergem și recuperăm un membru al unui personaj aeronautic căzut la sol sau personal militar în sine”, a afirmat Robert Tudose, locotenent din cadrul Bazei Aeriene „Mihail Kogălniceanu”.

Întrebat cum i se pare că sunt oamenii care au venit astăzi la show-ul aviatic, acesta a precizat: „Spre surprinderea mea, sunt foarte curioși și foarte încântați. De azi-dimineață îmbarc copiii și nu-mi vine să cred ce întrebări pun.

Copilașii cât jalonul de lângă noi pun întrebări de calibru armei, cum sunt folosite, cum funcționează. Unii vin și îmi arătă: «Hai să-ți zic eu ție cum funcționează» și zic: «OK, hai să vedem, că sunt curios ce știi» și copiii chiar știu”.

„Există deschidere atât față de armament, că na, toată lumea este ușor atrasă de armament, dar și de tehnică, în general – tot ce ține de elicopter, motorizare, funcționarea mecanică a rotorului portant, rotorului anticuplu, instalații din ele. Lumea chiar ne întreabă și, în special, copiii și mă bucură să văd deschiderea asta a copiilor față de tehnica pe care o avem”, a conchis militarul.

„Avem în expoziție statică un elicopter IAR-330 varianta l, configurat în varianta VIP. Le permitem accesul prin partea cealaltă, unde avem scară și să arunce un ochi la cabină. Eventual, mai avem și pentru câteva persoane anume, să vadă și cabina.

Mie nu mi se mai pare ceva așa de interesant, dar ei sunt foarte încântați când văd un elicopter și, mai ales, mai pun întrebări, le mai dau detalii despre performanțele elicopterului și scopul lui.

Copiii sunt foarte entuziasmați și îmi place să le aud părerile și să văd ce spun despre chestia asta. Mai ales că, fiind un elicopter VIP, au zis că: «Uau, ce lux e în armată!», de exemplu”, a menționat Vlăduț Ciofu, pilot la Baza 90 Transport Aerian.

„Avem un exemplar Alouette IAR-316B, din cadrul Bazei Aeriene Boboc, în cadrul căreia se desfășoară activități aeronautice, în special pregătirea piloților din Armata României. Pe acest elicopter, de obicei, își încep cariera militară piloții din Armata României, atât piloții, cât și tehnicii de bord.

Copiii sunt foarte entuziasmați, urcă sunt foarte curioși, au foarte multe întrebări, nelămuriri – cum se pilotează, cum decolează, care sunt comenzile principale – întrebări firești, care stârnesc un interes deosebit pentru ei”, susține Mircea Marin, locotenent la Baza Aeriană Boboc.

În cadrul show-ului, vizitatorii s-au putut bucura și de expoziţia de aviație generală – General Aviation Exhibition, unde producători și proprietari de aeronave, precum și furnizori de servicii de aviație generală au expus zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri.

„Am pregătit două simulatoare VR, de Iak-52, cu scaune incluse, manșă, toate comenzile sunt pe avion. Simulatorul este unu la unu, comenzile și contactele sunt unu la unu cu realitatea. Acesta este avionul de școală din dotarea Forțelor Aeriene, Iak-52.

Pe acesta zburăm și noi, în momentul acesta, suntem cursanți la Școala de Aplicații Boboc. Este foarte aglomerat. Suntem aici de la 9 dimineața, încontinuu avem cozi. Ne-am schimbat între noi foarte mult. Am lucrat în ture, să zicem așa. Este foarte aglomerat.

Cei mici sunt nemaipomenit de încântați. Le place foarte mult. Mulți dintre ei spun că au venit și în anii trecuți – anul trecut, mai ales. Pe câțiva i-am și recunoscut”, afirmat Teodora Chiricana, pilot de avion din cadrul Forțelor Aeriene Române.

„Pentru astăzi, am pregătit un treasure hunt. Toți vizitatorii noștri trebuie să găsească zece produse. Dacă reușesc să găsească toate lucrurile, câștigă anumite premii, printre care avem șepcile foarte căutate, cu BIAS, diferite premii pentru cei mici, postere.

În afară de aceasta, avem și cabina foto pe care o regăsiți aici, să rămâneți cu o amintire de la acest BIAS și rama, pe care o pot folosi cu drag. În special copiii sunt încântați de acest joc, dar și adulții au reacționat destul de bine la ideea de anul acesta”, a precizat Mădălina Micoci, referent protocol în cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București.

Întrebat cum i se pare show-ul aviatic de astăzi din cadrul BIAS, un băiețel care își dorește să devină pilot a răspuns: „Foarte frumos. Cel mai mult îmi plac elicopterele. Suntem aici de vreo două ore. Este al doilea an când vin aici, am fost și anul trecut”.

„Este foarte interesant pentru copii, mai ales că le dau voie să viziteze interiorul elicopterelor, avioanelor – ceva foarte interesant și foarte plăcut. Din păcate, la mine este primul an când vin. Cei mici au fost cu bunicii, au fost foarte încântați și vom mai reveni”, a adăugat mama băiețelului.

„Abia am ajuns, este superb. Este prima dată când particip la un asemenea eveniment, n-am mai fost niciodată. Noroc cu băiețelul, pentru el mai mult. Este pasionat, este deja înscris în armată, este militar. Avem și hainele de armată, suntem echipați, avem ghiozdanul”, a spus o altă femeie prezentă la eveniment alături de băiețelului său, care susține că vrea să devină pilot când va crește.

„Este foarte fain. O zi călduroasă, dar reușită, din toate punctele de vedere. Suntem aici de aproximativ o oră și jumătate. Nu cred că vom sta până la final, este foarte cald. Poate facem o pauză și revenim. Am mai fost la show, cam în ultimii trei ani”, a precizat un vizitator, însoțit de băiețelul său.

„Este foarte interesant și cel mai mult mă impresionează avioanele de luptă. Mă pasionează destul de mult și elicopterele”, a menționat băiețelul, precizând că își dorește să urmeze cariera de militar.

„Este grozav. Deocamdată, n-am văzut decât o formație, dar mai stăm, de-abia am ajuns. Este al doilea an când venim, am fost și anul trecut”, susține o femeie prezentă la show, alături de fetița sa.

Întrebată cum i se pare spectacolul aerian, copila a spus: „Este frumos. Cel mai mult mi-au plăcut cum au făcut (n.r. – acrobații), cum s-au rotit. Mi-aș dori să văd multe rotituri, sus de tot”.

„Este superb spectacolul. N-am venit de mult timp, dar este fantastic. Este primul an când venim”, a afirmat o altă vizitatoare, prezentă la eveniment alături de băiețelul său. „Îmi place foarte mult. Cel mai mult îmi plac avioanele, când au făcut tumba”, a menționat băiețelul, precizând că visează să devină pilot când va crește.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Pregătiri intense pentru BIAS 2023, cel mai mare show aviatic din România. „Piloții vor face un spectacol deosebit”

Show aviatic pe Aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa) București. Cine sunt așii acrobației și ce superavioane vor evolua pe cerul Capitalei

BIAS 2022 | Peste 100 de aeronave şi aproape 150 de piloţi și parașutiști civili şi militari, la cel mai mare show aviatic din România (GALERIE FOTO)

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele