VIDEO | Acuzații grave la adresa Administrației Străzilor pentru haosul din „Curba morții”: „Își permite să condamne la moarte pe bandă rulantă”
Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC) aduce acuzații grave Administrației Străzilor din București, după accidentul grav de duminica trecută, când un tânăr a murit după ce a plonjat cu mașina în râul Dâmbovița.
Potrivit celor de la AVAC, Administrația Străzilor avea obligația ca în locul unde s-a întâmplat tragedia de duminică să monteze parapete cu un grad mai ridicat de protecție.
„Dacă pedeapsa capitală a fost interzisă, de ani buni, în toate țările civilizate ale lumii, în Capitala României, autoritatea care administrează rețeaua rutieră, respectiv Administrația Străzilor, s-a transformat într-un «tribunal» care își permite să «condamne la moarte», pe bandă rulantă, fără ca cineva să ia atitudine.
În data de 12 decembrie a acestui an s-a produs un nou accident rutier soldat cu consecințe deosebit de grave, în zona podului Ciurel de la Șoseaua Virtuții, prin plonjarea unui vehicul în râul Dâmbovița”, se arată într-un comunicat al celor de la AVAC.
Potrivit celor de la AVAC, la barajul de la Ciurel ar fi trebuit să existe parapete care „se testează prin utilizarea unor vehicule de 38.000 kg”.
„Administratorul drumului avea obligația de a instala parapete cu un grad foarte ridicat de protecție”
„Desigur că pot fi dezvoltate o mulțime de ipoteze cu privire împrejurările producerii evenimentului, legate de viteza de deplasare a vehiculului, de posibila neatenție a conducătorului auto, de pierderea aderenței mașinii pe fondul carosabilului umed, pierderea aderenței mașinii pe fondul unor probleme privind rugozitatea covorului asfaltic, etc.
Fără a intra în astfel de abordări, un lucru este cert și anume acela că la extremitatea părții carosabile, conform legislației în vigoare, administratorul drumului avea obligația de a instala parapete cu un grad foarte ridicat de protecție. Pentru o mai bună înțelegere, arătăm că astfel de parapete se testează prin utilizarea unor vehicule de 38.000 kg.
Autoturismul care a căzut de pe podul Ciurel, în data de 12 decembrie, nu avea mai mult de 1.200 kg”, mai spun cei de la AVAC.
„Aceste «condiții de siguranță» sunt prezente de ani buni în acea zonă”
Reprezentanții Asociației mai precizează că s-au deplasat la Barajul Ciurel unde au constatat că în zona producerii accidentului exista o balustradă ce ar fi trebuit să asigure protecția pietonilor împotriva căderii de pe pod, balustradă care nu îndeplinea nicio funcție de protecție, ci reprezenta un factor crescut de risc pentru toți cei care se deplasau în zonă.
„Totodată exista un element metalic fixat la marginea părții carosabile, în locul unde ar fi trebuit să fie instalate perapetele, element metalic ce nu avea nici măcar un rol decorativ, căci de protecție nu putem vorbi, întrucât era ruginit și, pe alocuri, rupt.
Aceste «condiții de siguranță» sunt prezente de ani buni în acea zonă, deși, în decursul timpului, s-au produs mai multe accidente în împrejurări similare, fără a exista nicio reacție a autorităților în sensul corectării gravelor neconformități privind siguranța rutieră.
Pasivitatea autorităților, tradusă prin ignorarea legii și disprețul față de toți participanții la trafic, menține un nivel crescut de risc rutier care, în opinia noastră, stă la baza unui procent important din accidentele rutiere”, se mai arată în comunicatul celor de la AVAC.
La Barajul de la Ciurel a rămas o „prăpastie” spre râul Dâmbovița
Gândul a dezvăluit în premieră, joi, situația de la Barajul Ciurel, acolo unde autoritățile încă nu au montat un alt gard, după ce balustrada veche a fost ruptă în accidentul de duminică.
Mai mult, glisierele de protecție au fost prinse la loc în câteva puncte de sudură și fixate, tot prin sudură, de câțiva stâlpi de mici dimensiuni.
În accidentul de duminică și-a pierdut viața un tânăr de 34 de ani.