VIDEO | Admitere cu emoții pentru cei aproape 1.400 de candidați la Facultatea de Drept din București. ”Gramatica m-a pus în dificultate” 

Publicat: 20 07. 2023, 20:34

This browser does not support the video element.

Tinerii care aspiră la o carieră în avocatură sau magistratură au susținut, joi, examenul de admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Deși au așteptat cu mari emoții subiectele de anul acesta, absolvenții de liceu spun că examenul a fost mai ușor decât se așteptau. În timp ce partea de gramatică de la limba română i-a pus în dificultate pe unii dintre candidați, alții susțin că economia a fost cea care le-a dat bătăi de cap.

La examenul de admitere de la Facultatea de Drept s-au înscris 1.389 de candidați, care pot să ocupe unul dintre cele peste 600 de locuri, dintre care 294 sunt cu taxă.

Subiectele la concursul de admitere au constat în 100 de întrebări tip grilă la Limba Română (50 de întrebări), Economie (30 de întrebări) și Gândire critică (20 de întrebări), fiecare fiind notată cu un punct. Candidații au avut la dispoziție patru ore pentru a rezolva subiectele de examen, iar pentru a fi admiși la facultate, aceștia trebuie să obțină cel puțin 60 de puncte.

Întrebată cum i s-a părut examenul de admitere la Facultatea de Drept, o tânără care tocmai ce ieșise din sala de concurs a răspuns: „A fost destul de OK, mă așteptam să fie mai complicat. Subiectele de la română, de la gramatică m-au pus în dificultate, dar în rest, a fost OK”.

„Eu sper că voi intra la facultate, acum rămâne de văzut”, a mai spus tânăra, care ar vrea să devină criminolog, precizând că pe lista opțiunilor sale de admitere se mai află însă Pedagogia și Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

„Nu mi s-a părut nici greu, nici ușor, consider că m-am descurcat. Vreau să continui la INM și să mă duc pe magistratură”, a spus o altă absolventă de liceu. Întrebată ce materie a pus-o cel mai mult în dificultate la examenul de la Facultatea de Drept, aceasta a menționat economia, explicând că este absolventă de Filologie.

„A fost foarte bine. Chiar am rezolvat toate subiectele. Spre deosebire de simulare, chiar le-am făcut pe toate”, a spus o altă candidată la examenul de admitere de la Facultatea de Drept. Ca punctaj al lucrării, speră la cel puțin 60 sau mai mult, pentru a putea fi admisă și a ajunge, la finalul studiilor, în magistratură.

„Examenul a fost mediu”

O altă candidată a mărturisit că a avut mari emoții și că putea să facă mai mult la examen, dar gramatica a pus-o în dificultate, în condițiile în care s-a pregătit doar câteva luni pentru admiterea la Drept.

„Sper să intru la facultate, asta este tot ce îmi doresc”, a mai spus tânăra, care își dorește să devină notar.

„A fost greu la gramatică, în rest, acceptabil. Celelalte materii au fost OK, au fost abordabile. Din octombrie, noiembrie am început să mă pregătesc pentru examen, trebuia mai devreme, dar așa s-a nimerit. Mai departe, vreau ori avocatură, ori magistratură, încă nu știu, dar știu că e legat de Drept”, susține o altă absolventă de liceu.

„Examenul a fost mediu, să zicem. Depinde și de cât ai fost pregătit, dar mie mi s-a părut decent. Probabil economia și ceva la gramatică m-au pus în dificultate. Am făcut din a XII-a pregătire la gramatică și la economie. Eu sper că o să intru, acum nu știu, nu vreau să-mi fac speranțe fără să știu de dinainte. Am mai aplicat și la ASE, tot la Drept, și la Titulescu, tot la Drept””, a spus o altă candidată la examenul de admitere la Facultatea de Drept.

Gramatica le-a dat bătăi de cap candidaților la Facultatea de Drept

Pentru un alt candidat la Drept, care s-a pregătit cu două înainte, examenul a fost greu, mai ales la partea de întrebări din gramatică.

„Deocamdată, Facultatea de Drept rămâne prima opțiune, dar am aplicat și la alte facultăți, în caz că nu intru – la Titu Maiorescu și voi aplica și la Titulescu, tot la Drept”, a precizat tânărul, care își dorește să devină procuror.

Întrebările din gramatică l-au pus în dificultate și pe un alt candidat, care speră însă că a răspuns bine la subiectele din partea de economie, mai ales că s-a pregătit un an pentru admiterea la Drept, pe care vrea să o absolve pentru a avea o „carieră de procuror”.

Un alt absolvent de liceu care a venit să dea examen la Facultatea Drept a recunoscut că s-a pregătit doar două săptămâni pentru admitere. Examenul i s-a părut însă ușor, cu excepția întrebărilor din gramatică, iar dacă va fi admis, își dorește să devină avocat.

„A fost destul de lejer, după un an de pregătire. Cred că gramatica m-a pus în dificultate. Am stat cât am stat la gramatică, jumătate din timp, două ore și, în rest, o oră și ceva, la economie și logică. La economie a fost cel mai ușor, clar”, a spus un alt tânăr.

„Încă nu sunt hotărât ce vreau să fac mai departe, mă gândesc că o să-mi dau seama după ce intru la facultate. Mi-aș dori să fiu judecător, în principiu”, a adăugat acesta. Întrebat ce va face în cazul în care nu va fi admis la Facultatea de Drept din cazul Universității București, tânărul a afirmat: „Nici nu vreau să-mi imaginez, nu am pus nimic”.

Un alt candidat la Facultatea de Drept crede că s-a descurcat, mai ales la întrebările din economie și la logică, dar este convins că răspunsurile din partea de gramatică, cu ponderea cea mai mare, vor fi cele care vor fac diferența de punctaj. Dacă nu este admis la Drept, vrea să meargă la Contabilitate, la Academia de Studii Economice.

Un alt tânăr, care se gândește la o carieră în magistratură, a venit la examen după ce s-a pregătit intensiv o lună și speră la ”o notă frumușică”, mai ales că subiectele la gramatică i s-au părut accesibile. Dacă nu intră însă la Drept, este deja înscris la Psihologie, dar speră să le poată face pe ambele simultan.


CITEȘTE ȘI:

Admitere facultate 2023. Care sunt cele mai căutate meserii în România

Încep înscrierile la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Peste 1.600 de locuri sunt scoase la concurs

Doar 6 STUDENȚI s-au arătat interesați de una dintre cele mai prestigioase facultăți din România. Specializarea, remunerată cu 5.000 de euro/lunar