VIDEO | Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: ”Nu mai facem concursuri de hârtii, cum s-a întâmplat în trecut”

Publicat: 17/05/2022, 13:33
Actualizat: 17/05/2022, 13:33

România are un potențial imens în ceea ce privește producția de struguri și de vin, iar vinurile românești se bucură de o apreciere mondială incontestabilă. Sunt probleme și în acest domeniu, iar Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recunoaște că îi încurajează întotdeauna pe români să cumpere produse românești.

Viticultorii români trebuie neapărat sprijiniți din punct de vedere al politicii de marketing, iar vinurile românești trebuie promovate permanent, spune ministrul Agriculturii, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL. (Interviul integral poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL)

Din acest punct de vedere, potențialul României este imens, iar la nivelul Ministerului Agriculturii sunt elaborate politici de producție, de stimulare și susținere a producerii strugurilor.

”Viticultura este activitatea de producere a strugurilor, pe de o parte în vederea obținerii strugurilor de masă, o altă parte în vederea obținerii vinului. Ministerul Agriculturii se ocupă de elaborarea unor politici de producție, de stimulare și susținere a producerii. Viticultura este unul din sectoarele care a performat cel mai mult în România. Pe programul de reconversie, în viticultură, s-au plantat suprafețe uriașe, peste 130.000 de hectare de plantații noi, care au înlocuit plantațiile vechi și care au randamente excepționale. Uitați-vă ce potențial avem, inclusiv în turismul viti-vinicol, crame mici înființate, afaceri de familie cu vinuri excepționale și recunoscute la nivel european și mondial.

Noi avem niște operatori privați de excepție, care fac performanță în viticultură. Avem vinuri premiate la toate concursurile internaționale, avem cel mai mare producător de vinuri din Europa, se află în România, în zona Transilvaniei. Eu îi încurajez întotdeauna pe români și, de fiecare dată când am ocazia, să cumpere produse românești. Cel puțin agroalimentare. Vinurile românești sunt de excepție. Noi n-avem nevoie de vinuri din alte țări. Merg la Bruxelles destul de des și, câteodată, le mai duc omologilor mei câte un cadou, le dăruiesc o sticlă de vin reprezentativă pentru România sau un cadou tradițional și spun: Este incredibil ce vin aveți!

Noi trebuie să îi sprijinim pe viticultorii noștri în partea de marketing. Să nu uităm, totuși, că am cinci luni de zile în fruntea Ministerului Agriculturii. Nu o viață și nu 30 de ani. Cu sectorul producătorilor de vin am avut discuții și avem discuții, pentru că noi promovăm – prin politicile publice pe care le avem – vinurile românești afară. Au fost suspendate târgurile, iată acum le-am redeschis și începem să trimitem producătorii români afară”, precizează Adrian-Ionuț Chesnoiu.

”Eu, de fiecare dată când am ocazia, fac acest lucru. Mai mult decât atât, avem pentru prima dată în bugetul de stat pe anul 2022 un program dedicat cultivatorilor de struguri de masă. Avem potențial mare, trebuie să îi sprijinim pe fermierii noștri. Anul acesta am pus 3 milioane de euro, sprijin pentru producătorii de struguri de masă”

Adrian-Ionuț Chesnoiu

”României i-au lipsit depozitele”

Și strugurii produși în România vor ajunge în supermarketuri, ne asigură ministrul Agriculturii, chiar dacă românii descoperă struguri de import pe rafturi. Numai că, spune Adrian-Ionuț Chesnoiu, există o explicație viabilă, și anume aceea că – de-a lungul timpului – României i-au lipsit depozitele.

”Intră în supermarketuri și vor intra. Știți unde este problema (n.red. – referindu-se la strugurii de import din marketuri)? La struguri este aceeași problemă ca și la cartof. României i-au lipsit depozitele. De aceea, anul acesta, fiind un an de tranziție, am preluat Ministerul Agriculturii în 25 noiembrie, până la elaborarea Legii Bugetului n-avem timpul necesar să venim cu legislația de bază, care să permită bugetarea.

În planul național strategic viitor, din banii europeni care vor intra în România de la 1 ianuarie 2023 am direcționat sume către cei care produc și trebuie să depoziteze cartofi și către cei care produc și trebuie să depoziteze fructe. Astfel încât să poată să livreze o perioadă mult mai lungă de timp.

Costurile pentru depozitele de frig, mai ales în condițiile unor prețuri crescute, i-au împiedicat de multe ori pe fermieri să facă aceste investiții. Eu acum am luat această decizie, să investim strategic. Nu mai facem concursuri de hârtii, cum s-a întâmplat în trecut. Trebuie să avem în vedere indicatorii de viabilitate economică și de performanță. Am pus 50 de milioane de euro pentru producătorii de cartofi, să facem depozite. În momentul în care avem depozite, marfa nu va mai fi vândută, la recoltare, în septembrie-octombrie, cu 40 de bani cartoful, pentru ca în ianuarie-mai să importăm cartofi. (n.red. – marfa) Va fi ținută în depozite și va fi vândută către cetățeni. Sunt optimist pentru că știu ce fac”, mărturisește ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...